ZADAR- Financijska agencija podarila je za Dan grada javnosti niz zanimljivih podataka o poslovanju zadarskih tvrtki u prošloj godini.

Deset najboljih je ostvarilo 350 milijuna kuna. Među njima je vodeća Tankerska plovidba koja je prikazala dobit od 118 milijuna kuna. Međutim, poznato je kako do te dobiti došlo prodajom broda Alana Velikog. Nakon Tankerske, koja u ovoj godini neće imati toliku dobit, na rang listi je  drugi Turisthotel. Oni će u ovoj godini vjerojatno biti prevodnici po dobiti. Iza njih je LHT Metalni lijev, Tankerska NEXT Generation, pa Ilirija. Eko energija, tvrtka koja je podigla vjetroelektrane, pa sad nema niti jednog zaposlenog, imala je 13 milijun kuna dobiti i nalazi se na šestom mjestu. Godinu dana ranije ta je tvrtka sa sjedištem u Obrovcu, a vlasnikom iz Luksemburga imala je gubitak od 19 milijuna kuna. Zanimljivo je da osobe ovlaštene za zastupanje te tvrtke su iz Češke i Turske, dok je prokurist iz Zagreba.

Iako su u vrhu po prihodima, Punta Skala i Aluflexpack Novi su među vodećim gubitašima. Punta Skala s vlasnikom iz Nizozemske, imala je 51 milijun kuna gubitak, što je trećina ostvarenog prihoda u 2015. Aluflexpack Novi, sa sjedištem u Poličniku i austrijskim vlasnicima, u 2015. uz milijardu kuna prihoda, bilježi 20 milijuna kuna gubitka.