Bračni par Jagoda i Leo Bašić odlučili su prije četiri godine pokrenuti malu proizvodnju koja će se temeljiti na originalnom proizvodu koji spaja tradiciju, kulturu i zanatske vještine s današnjicom.

- Rješenje smo pronašli u izradi unikatnog pribora za pisanje od plemenitog drva masline. Vidio na to internetu, kod Amerikanaca je to čest hobi. Spajajući dijelove različitih kućanskih aparata napravio sam svoj prvi stroj za izradu penkala. Uz volju se sve može. I dok Amerikanci rade pribor od egzotičnih drva, mi smo htjeli koristiti nešto naše. Tako je došla ideja na maslinovo drvo, koje se pokazalo odličnim za izradu, rekao nam je Leo Bašić kojeg smo zatekli za strojem u Poduzetničkom inkubatoru na Novom Bokanjcu.

U današnje vrijeme upuštanje u poduzetničke vode nije laka odluka. Kako je došlo do provođenja ideje u djelu i zasnivanje vlastite proizvodnje?

- Radio sam u privatnom biznisu koji je, igrom slučaja. propao. Morao sam nešto raditi, a kako cijeli život radim s rukama, odlučio sam pokušati. U Inovativnom Zadru prije dvije godine pronašli smo za male poduzetnike prihvatljiv najam te uredan prostor za rad, rekao nam je poduzetni Bašić, koji je kao zapreku u poslovanju naveo nelogične kriterije natječaja za mikro i male poduzetnike.

Obrt Jagoda danas je jedan od dva registrirana poizvođača pribora za pisanje u Hrvatskoj. Njihove proizvode koriste Grad Zadar, Grad Biograd, Zadarska županija, a zadnje dvije godine kupuje ih i Ured predsjednice.

- Nisu to velike količine, ali mi se trudimo da naš proizvod postane prepoznat, kazao je Bašić.

Njihovi proizvodi su rađeni ručno i uglavnom po narudžbi. S obzirom na neponovljivost svakog pojedinog komada drva, takav način proizvodnje čini svaki njihov proizvod unikatnim. Osim pisaćeg pribora, izrađuju i ukrasne drvene kutije te predmete za kućanstvo. U poplavi kineskih suvenira Penkalice predstavljaju originalni, domaći i vrijedan suvenir, ali i dugotrajan kvalitetan pribor za pisanje.