Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je u Nadinu završena sedma po redu Degustacija mladih vina i maslinovih ulja.

- Ovo je dosad najuspješnija manifestacija, rekao je na otvaranju Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin. Ta udruga je u suradnji i uz potporu grada Benkovca i ove godine organizirala ovu, sve uspješniju priredbu.
Zadovoljni kakvoćom, ne i količinom ulja

- Javilo se dosad najviše natjecatelja. Imamo rekordan broj uzoraka - 141 vino i 59 maslinovih ulja, istaknuo je Glavić.

U konkurenciji ulja šampion je dr. Ivica Vlatković iz Novigrada koji je za svoje višesortno ulje osvojio 95 od maksimalnih 100 bodova. Visoko su ocijenjena i sva ostala ulja. Maslinari i stručnjaci su zadovoljni kakvoćom ulja, ali ne i količinom. Prema riječima Gordane Dragun iz Savjetodavne službe, ova maslinarska godina se na zadarskom području može svrstati u kategoriju prosječnih, tj. polovičnih godina. Prema podacima dobivenih iz uljara na području Zadarske županije je pobrano i prerađeno oko 3,5 tisuća tona maslinova ploda. Uz ovogodišnji prosječan radman od 12 posto može se očekivati od 420 do 480 tona maslinovog ulja, što je, izuzimajući lanjsku godinu, ipak ispodprosječno u odnosu na prethodne, bolje maslinarske godine.

- Urod ispod prosjeka, ali je zato kakvoća ulja odlična. Vrhunska, kaže Gordana Dragun.

Vinogradari i vinari imaju više razloga za zadovoljstvo od maslinara. Jer, ova vinogradarska godina je bila izdašna u svakom pogledu. Na području Zadarske županije ubrano je rekordnih 20.000 tona grožđa. Za usporedbu, lani je bilo samo 13.500 tona.

- Kako je grožđe bilo vrhunske kvalitete tako je i vino, kod dobrih vinara vrhunske kvalitete, dobre arome, tijela i alkohola, kaže Ante Grubišić, predsjednik Ocjenjivačke komisije.

Za najbolje crno vino natjecalo se čak 76 uzoraka. Šampionska titula pripala je vinu Merlot-Syrah vinara i benkovačkog gradonačelnika Branka Kutije iz Lisičića.
Druženje do kasno u noć

Šampion bijelih vina je mješavina Muškat žuti i Muškat Otonel vinara Branka Kežmana koji dolazi iz sjeverne Hrvatske, točnije iz mjesta Slanje kod Ludbrega. Već tradicionalno dodijeljene su i posebne nagrade za autohtone sorte: najbolje vino od maraštine ima Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih, a najbolje ocijenjena plavina je Milana Odžakovića iz Nadina.

- Zadovoljni smo i brojem i kvalitetom ulja i vina, a posebno nam je drago što su naši gosti bili jako zadovoljni organizacijom manifestacije, izjavio je u ime organizatora Tomislav Glavić. Nakog dodjele nagrada i priznanja proglašenja šampiona on je sudionike ove zanimljive manifestacije pozvao na druženje uz domaću spizu, vina i pjesmu koju je predvodio trio Kamen. A druženje u šatoru, postavljenom uz osnovnu školu u Nadinu, potrajalo je do kasno u noć.