ZADAR - Tvrtka Maraska neće ove godine otkupljivati višnju marašku - stoji u odgovoru  novog predsjednika Uprave Maraske Stipe Bevande na novinarski upit kolika će biti ovogodišnja otkupna cijena višnje maraške.

Ova obavijest stiže uoči samog početka berbe idući tjedan. Razlog zbog kojeg Maraska ove godine odustaje od otkupa je nemogućnost koncentriranja u Hrvatskoj i izuzetno visoke cijene i troškova koncentriranja u susjednim zemljama. U odgovoru stoji kako nažalost u Hrvatskoj više nema mogućnosti raditi koncentriranje jer to ne radi nijedna tvrtka.

Vijest da Maraska neće otkupljivati višnju marašku jak je udarac na lokalne proizvođače ove kulture. Danima se na terenu pokušalo doznati kolika će biti otkupna cijena ploda, pričalo se čak da će cijena za kilogram biti rekordno niskih 2,5 kune. U nekim kalkulacijama spominjala se mogućnost da će Maraska odustati od otkupa, pa su se radili i scenariji za taj slučaj. Upravo za to su se spremali zadrugari okupljeni u braniteljskoj Poljoprivrednoj zadruzi Maraška iz Tinja koji su podigli nasade maraške na 23 hektara državnog zemljišta dobivenog u zakup.

-Ove godine očekujemo urod od oko 150 tona. S obzirom da Maraska nije izlazila s cijenom, mi smo već počeli tražiti druge kupce. Osigurali smo plasman preko 50 posto ploda. U pregovorima smo s jednom tvrtkom iz Bosne i Hercegovine koja nam nudi 4,20 kuna po kilogramu višnje - kaže upravitelj PZ Tinj Miljenko Vrkić.

Ova kasna informacija iz Maraske već ima utjecaja na ovogodišnju cijenu otkupa. Obrti nisu pregovarali s proizvođačima jer su čekali da vide kako će reagirati iz Maraske.

-Nisam još izašao s otkupnom cijenom jer čekam da vidim koju će cijenu ponuditi Maraska - rekao je vlasnik Poljoprivrednog obrtnika "Prominka" Miljenko Čavlina koji je lani kilogram maraške plaćao više od pet kuna.

Već je dezinformacija da će se višnja maraška otkupljivati po cijeni od 2,5 kune po kilogramu izazvala štetu. Vežući se na nju, oni koji su lani plaćali osam kuna po kilogramu ručno brane maraške, sada nude pet kuna. U novoj situaciji za očekivati jest da će nuditi manje. Nastalu situaciju komentirao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Danijel Segarić.

-Ovo je dodatan udarac za naše proizvođače koji se ionako nalaze u teškoj situaciji. Vrlo je nekorektno od njih što su ljude držali ovoliko vremena u neizvjesnosti - kaže Segarić.