Portal MojPosao istražio je koliko su građani zaradili na svom prvom pravom poslu.

Većini ispitanika (51%) prva plaća za puno radno vrijeme iznosila je između 2001 i 4000 kuna. U ovoj skupini ispitanici navode kako je bila riječ o sezonskim ili poslovima u državnoj službi.
- Radilo se i više od punog radnog vremena, kao i danas. Prekovremenih je bilo na izvoz, ali nisu bili plaćeni, prisjeća se jedan od ispitanika, dok jedna ispitanica dodaje: - Radila sam bez dana odmora dva i pol mjeseca za 3000 kuna.

Zadovoljnih 26% ispitanika mogu se pohvaliti prvom plaćom u iznosu od 4001 do 6000 kuna. Ovi ispitanici uglavnom navode da imaju završenu visoku stručnu spremu te da su uspjeli pronaći posao u struci.

Za 15% ispitanika prva plaća za puno radno vrijeme iznosila je do 2000 kuna. Ispitanici se prisjećaju kako je u pitanju plaća koju su zaradili prije 20 ili više godina, a u ovoj skupini ima i mladih koji su se uspjeli zaposliti pomoću mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

Neki se ispitanici prisjećaju da su se u to vrijeme ubijali od posla, te navode kako su se njihove prve plaće kretale između 1600 i 1800 kuna.

Sretnih 8% ispitanika može se pohvaliti svojom prvom plaćom većom od 6001 kunu za puno radno vrijeme.