U Podstrani pokraj Splita, otvoreni su 7. Dani hrvatske male brodogradnje i prvo izdanje Sajma turističkih atrakcija. Posjetiteljima se predstavlja preko 70 izlagača, proizvođača plovila i renomiranih brendova nautičke opreme. Ulaz na obje manifestacije je besplatan a posjetiteljima su, od danas pa do 3. svibnja omogućene i besplatne testne vožnje svih plovila i opreme izložene u moru.

 

Od samih početaka, cilj manifestacije je specijalizirana promocija i plasman cjelokupne palete tradicijskih i modernih plovila za sve namjene iz svih krajeva naše zemlje, no iskreno, kada smo prije sedam godina započinjali ovu našu priču, nismo mogli ni sanjati da ćemo jednog dana doista moći ispuniti kompletnu marinu i plažu te okupiti ovoliki broj izlagača koji nam se svake godine rado vračaju, no sve to ne bi bilo moguće bez potpore i suradnje Županije, općine Podstrana i naravno hotela Le Meridien Lav koji su s nama od prvog dana, a od ove godine i Ministarstvu turizma -izjavio je predsjednik Udruge Dani hrvatske male brodogradnje Branimir Matijaca

 

Kako bi pripomogli produljenju turističke sezone i stvaranje novih vrijednosti turističke ponude, organizatori Dana hrvatske brodogradnje ove godine, uz potporu Ministarstva turizma predstavili su i novi projekt, Sajam turističkih atrakcija koji na dodatnih 100 metara izložbenog prostora predstavlja usluge i proizvode za adrenalinske i vodene sportove, plažne sadržaje, vanjske teretane, električne skutere, ronjenje, kite-surfing te ostale aktivnosti na moru i u prirodi.

 

- Sajam turističkih atrakcija direktna je business to business poveznica između hotelijera, vlasnika kampova, koncesionara plaža, privatnih iznajmljivača i pružatelja usluga. Ovim Sajmom turističkih atrakcija želimo čitavu jednu ponudu sadržaja koji idu uz plažu i uz more ponuditi svim nosiocima turističke ponude SD županije kojih u privatnom smještaju ima preko 75%. - istaknuo je Tomi Božiković, dopredsjednik udruge Dani hrvatske male brodogradnje.

 

Manifestaciju je otvorio Splitsko-dalmatinski župan, Zlatko Ževrnja koji je ovom prigodom rekao kako je SD županija ovaj sajam prepoznala kao vrijednu gospodarsku manifestaciju.

- Od samih početaka pratimo i podupiremo ovaj događaj i svjesni smo njene važnosti. Ove godine imamo 2 i pol put više nego kada se krenulo s ovom manifestacijom. Iz godine u godinu manifestacija postaje sve popularnija a znajući način na koji organizatori razmišljaju, znam da će se nastaviti razvijati i nuditi nove i atraktivne proizvode za široku publiku. Ova manifestacija je prošle godine doprinijela popularizaciji nautičkog turizma u smislu da smo imali rast od 17% od dolazaka nautičara - istaknuo je Ževrnja.

 

Prvog dana sajma održana je i prezentacija knjige «Mali - iznajmljivač - Veliki posao» koja je izazvala veliko zanimanje javnosti te je u manje od pola sata prodana u više od 100 primjeraka, a uz autoricu Anamariju Cicarelli, prisutnima su na brojna pitanja odgovarali i Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije te Ministar Lorencin.

 

Do nedjelje nas u marini Lav očekuju i brojna popratna događanja, uključujući I SUPer Surfers Challenge u 15 sati u subotu 02.05 te prvo svjetsko natjecanje u odbojci na morskom zračnom trampolinu koje će se održati u nedjelju u 11 sati.