ZADAR- Osam mjeseci trebalo je Tomislavu Jurlini, sucu Trgovačkog suda u Zadru da sklopi sudsku predstečajnu nagodbu na koju je još dodatno čekao 8 dana vjerovnike Gortana.

Naime, polovicom srpnja prošle godine izglasan je Plan financijskog restrukturiranja Gortana na Fini u Zagrebu. Jučer je na Trgovačkom sudu u Zadru objavljena odluka kojom se sudski odobrava otpis polovice duga od 30,77 milijuna kuna. Gortan koji nema niti jednog zaposlenika, a niti imovine, trebao bi ostatak od 14,5 milijuna kuna trebao uplatiti kroz četiri godine, uz šest mjeseci počeka.

Kada bi to bio jedini dug Gortana onda bi se ta građevinska tvrtka bez problema izdigla iz pepela. Porezna uprava potražuje od Gortana 20 milijuna kuna i ima pravo žalbe na ovakvu predstečajnu nagodbu. Banke, kao razlučni vjerovnici imaju potraživanje od 90 milijuna kuna. OTP banka s hipotekom na nekretnine Gortana, dobila je pravomoćnu ovrhu i gotovo svu imovinu stavila na bubanj.

Vlasnici Gortana su Stanko Zrilić, koji od prošle godine više nije ovlaštena osoba (zbog utvrđenog sukoba interesa), a po svemu sudeći nije više niti većinski vlasnik, uz Lignum koji ima manjinski udio. Bivši političar, a više poduzetnik Stanko Zrilić, kojeg već dugo nema u zadarskoj javnosti, navodno je prodao svoj udio u Gortanu koji je njegovoj tvrtki Novi projekt i još jednoj talijanskoj, dao pozajmicu od p 2.6 milijuna kuna, doznajemo iz dobro upućenih izvora.
Iako je Grad Zadar prijavio 10,75 milijuna kuna spornog komunalnog doprinosa, opunomoćenik Grada dao je suglasnost za otpis polovice duga. I dok Grad kroz četiri godine može se samo nadati povratu 5,37 milijuna kuna u iduće četiri i pol godine, Gortan je tužio Grad Zadar na 122 milijuna kuna, koliko su procijenili odštetu na infrastrukturu koju Grad nije preuzeo.

Zadarski list  objavio je strukturu vjerovnika, koji bi se prema sudskoj odluci trebali naplatiti u predstečajnoj nagodbi od četiri i pol godine:

U prvoj skupini vjerovnika, u kojoj su tijela javne uprave i trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu, najveći vjerovnici bili su Hrvatske vode (529.592) i Hrvatske šume (455.511 kn), koji će također moći računati na polovicu tih iznosa. Cjelokupni dug od 1,5 milijuna kuna Gortanu Zadar su otpisali direktor Zdravko Galić i sestrinska firma Gortan-građenje, koja je u siječnju brisana iz Sudskog registra. Oko 130 vjerovnika u kategoriji "ostali" potražuje 17 milijuna kuna, a iznosi koje Gortan Zadar mora nadoknaditi su šaroliki - Heresu iz Obrovca Gortan duguje bizarnu jednu lipu, koju bi morao otplatiti u četiri godine kroz 24 rate, a "kapitalac" je prečka tvrtka Emona u vlasništvu Davora Jerolimova i Ane Ciketić, koji su odobrili 50 posto otpisa duga koji je iznosio 1,17 milijuna kuna.

Emonu po iznosima slijede tvrtka Testudo Mladena Modrića (954.452,70 kn), Janka Judit Jeszenszky iz Silbe (897.552,73), vlasnik Adriatic Securityja Nedjeljko Grabić (852.681,93) i Kamenoklesarski obrt Fiorentino Marnika (832.697,02). Furnir d.d. otišao je u stečaj, pa će vjerovnici moći računati na pola od traženih 714 tisuća kuna, baš kao i MDM ING (624.540,72) i Branislav Šutić iz Obrovca (622.000). Preko pola milijuna kuna potražuju još tvrtka Podovi d.o.o (598.724,10 ), zadarska Čistoća (576.245,28) i odvjetnik Marin Zekanović (528.654,65 kn).