Udruženje obrtnika Zadar se ovim putem javno želi zahvaliti Upravnom odjelu Grada Zadra za gospodarstvo i obrtništvo, posebice dosadašnjem Pročelniku Alanu Kociperu, na uspješnoj suradnji realiziranoj kroz dodjelu potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima za 2014. godinu. Bez njihove pomoći i spremnosti na suradnju ne bi bilo moguće napraviti prvi korak u očuvanju ovih obrta koji su među najugroženijima.

Tradicijski obrti predstavljaju svojevrsno bogatstvo jednog grada, a njihova prisutnost čini ponudu grada raznolikijom, te sam grad privlačnijim, posebno u turističkom kontekstu. U situaciji gospodarske krize koja je negativno utjecala na sve poduzetnike, ova skupina obrta je posebno ugrožena, uslijed čega se i javila potreba za poticanjem istih.

Odbor tradicijskih i umjetničkih obrta pri Udruženju obrtnika Zadar djeluje od 2012. godine, a osnovao se na inicijativu samih obrtnika koji obavljaju tradicijske djelatnosti. Održan je niz sastanaka sa ciljem očuvanja tradicijskih i umjetničkih obrta na ovom području. Nekoliko sastanaka održano je i sa predstavnicima Grada Zadra, Upravnog odjela za gospodarstvo, koji su pokazali spremnost za pomoć u očuvanju navedenih obrta, te je Grad 16. rujna 2014. godine objavio Javni poziv za dodjelu potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima za 2014. godinu.

Kao korisnici potpora navedeni su obrtnici, vlasnici tradicijskih i umjetničkih obrta čije je prebivalište kao i sjedište obrta na području grada Zadra, a posluju cijelu godinu. U javnom pozivu priložen je i popis obrta koji su obuhvaćeni ovom potporom, a potpore su dodjeljivane prema prijedlogu Povjerenstva i za razvoj drugih tradicijskih i umjetničkih obrta.

Iz gradskog proračuna je izdvojeno ukupno 100.000,00 kn za dodjeljivanje potpora, a sredstva je dobilo ukupno 17 obrta koji obavljaju tradicijske i umjetničke djelatnosti - krojači, zlatari-filigranisti, brusači, frizeri-brijači, postolari, urari, fotografi (popravak fotografskih aparata), te umjetnici. Ova suradnja je jedan od primjera dobre prakse i pokazatelj kako je nužno povezivanje između institucija koje predstavljaju poduzetnike i jedinica lokalne samouprave u svrhu razvoja i poboljšanja gospodarskih uvjeta za poduzetnike.