U sklopu već tradicionalne manifestacije "Tunuara - Kaljske ribarske noći" u Kalima je započeo 12. znanstveno-stručni skup o ribarstvu. Prigodnim govorom ovogodišnju Tunoarku otvorili su načelnik "najribarskijeg mjesta na Jadrana su preko 400 ribara" Duško Vidov i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a nazočnima su se obratili i pomoćnik ministra Ante Mišura te zadarski dožupan Božidar Longin.

Ministar Jakovina osvrnuo se na skupu i na pitanje o hrvatskoj ribarskoj floti te smanjenju ribolovnih napora za što je predviđeno oko 4,7 milijuna eura.

- Namjera je da se time očuva biološka raznolikost mora, ali i da se onima koji nemaju tehnoloških uvjeta i nemaju dobre rezultate izlova omogući obeštećenje, da prijeđu u neku drugu djelatnost ili odu u zasluženu mirovinu. Na taj će način ostalim ribarima biti olakšano poslovanje - rekao je ministar Jakovina, a njegov pomoćnik i prvi čovjek Uprave za ribarstvo Ante Mišura kazao je kako je hrvatska ribarska flota u zadovoljavajućem stanju.

Većina stručnjaka okupljenih na skupu mišljenja je kako se ribarstvom trenutačno bavi više ljudi nego bi trebalo zbog čega smatraju da je potrebno smanjiti broj brodova.