Sutra u Biogradu započinje sa radom CIM 2013. Savjetovanje CIM 2013, održava u Biogradu, hoteli Ilirija, u terminu od 19. do 22. lipnja 2013. godine.

Organizatori Savjetovanja su Hrvatska udruga proizvodnoga strojarstva (HUPS) iz Zagreba i PTW Institut Tehničkog sveučilišta iz Darmstadta.

Udruga HUPS je osnovana 1992. godine, od kada se organiziraju i savjetovanja proizvodnoga strojarstva. Savjetovanje CIM 2013, 14. CIM savjetovanje, je ujedno i 12-to savjetovanje koje se održava u suorganizaciji s PTW Institutom Tehničkog sveučilišta iz Darmstadta, jednim od vodećih instituta za proizvodne tehnologije u Europi i u svijetu.

Na savjetovanjima sudjeluju predstavnici svih strojarskih fakulteta hrvatskih sveučilišta, a uz sudjelovanje znanstvenika iz inozemstva i Hrvatske, na savjetovanjima se redovito pojavljuju i predstavnici gospodarskih institucija iz Hrvatske među kojima se ističu predstavnici iz energetike, ponuđači alatnih strojeva i reznih alata (SAS Zadar, HSTec Zadar, ITAS Ivanec), INA, ALSTOM, ELEKTROKONTAKT, KONČAR, ĐURO ĐAKOVIĆ, itd. Na Savjetovanju očekujemo 80-100 sudionika.

Obzirom da je jedna od osnovnih zadaća HUPS-a povezivanje znanosti i i gospodarstva i podrška uvođenju i primjeni novih tehnologija u gospodarstvo Hrvatske, u okviru Savjetovanja je organizirana i radionica pod naslovom "MACHINE TOOLS FOR COMPETITIVE AND SUSTAINABLE MANUFACTURING" na kojoj sudjeluju renomirani svjetski korisnici i proizvođači u području obradnih sustava, kao što su: ALSTOM, WALDRICH COBURG, DMG, MORI SEIKI, WALTER, LEISTRITZ, HELLER, RETROFIT VERBUND.

 

 


Od 1995. glavni moto Savjetovanja je računalom integrirana proizvodnja i visokobrzinske obrade (CIM-Computer Integrated Manufacturing and High Speed Machining). Prvi dio naziva (Computer Integrated Manufacturing) upućuje na nedjeljivost klasičnih proizvodnih tehnologija i računalnih znanosti i informatike, dok drugi dio naziva (High Speed Machining) upućuje na stalni trend povećanja produktivnosti koji je omogućio cijeli niz postupaka izradbe među kojima se ističu tvrde obrade, suhe obrade („zelene" ili ekološki prihvatljive obrade). Pri današnjem tempu razvitka tehnologija teško je naći pojmove koji bi na duži vremenski period dobro oslikavali stanje i istraživačko-razvojne trendove. Proizvodne tehnologije i proizvodne znanosti traže odgovor na zahtjeve suvremenog tržišta i potrebe osiguranja kompetitivnosti. Pri svemu tome držanje koraka s novim proizvodnim tehnologijama i unošenje inovativnih rješenja je često puta imperativ za opstanak na globaliziranom tržištu. Ovo savjetovanje nastoji dati mali doprinos takvim nastojanjima. Cilj Savjetovanja je pružiti mogućnost predstavljanja znanstvenih i stručnih postignuća, kao i ukazati na trendove razvitka u proizvodnom inženjerstvu i suvremenim proizvodnim tehnologijama. Kao i do sada, Savjetovanje će omogućiti razmjenu ideja i saznanja, ali isto tako i pružiti mogućnost pokretanja zajedničkih primjenjenih istaživanja i projekata.
Na savjetovanju će biti izložna 42 znanstvena rada, a autori dolaze iz Austrije, Češke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Brazila, Italije, Njemačke, Slovačke i Slovenije. Većina radova domaćih znanstvenika prikazuje rezultate ostvarene u okviru znanstvenoistraživačkih projekata koje financira MZOŠ kojemu iskazujemo iskrenu zahvalnost.
 .