Nakon preupisa plovila pod hrvatsku zastavu, akcije završene 31. svibnja, državni proračun je na ime carine i poreza (povlašteni PDV od pet posto) uprihodio čak 303 milijuna kuna, službeni su podaci Carinske uprave Ministarstva financija. Pri tome je pod hrvatsku zastavu prešlo ukupno 4130 plovila, vrijednih 4,4 milijarde kuna, a na njih je plaćena carina u iznosu od 76 milijuna kuna i PDV u vrijednosti od 227 milijuna kuna.

Tako je Ministarstvo financija jednim pametnim potezom u državnu blagajnu pribavilo pozamašnu svotu (jedna trećina proračuna Ministarstva kulture ili tri četvrtine novca potrebnog da se omogući besplatno studiranje svim dobrim studentima), koja će svakako više nego dobro doći nacionalnom proračunu u ove teške financijske dane.
Iskoristili pogodnosti

Pri tome je plaćeno 43 tisuće kuna nameta za plovila na napuhavanje do mase od 100 kilograma, 1,2 milijuna kuna za plovila na napuhavanje mase veće od 100 kilograma, dok je za jedrilice za plovidbu morem plaćeno 30,6 milijuna, a za ostale jedrilice 12 milijuna kuna.

Za motorna plovila za plovidbu morem uplaćeno je ukupno 203 milijuna kuna, ostala motorna plovila do 7,5 metara duljine su proračunu donijela šest milijuna kuna, a ostala motorna plovila duljine veće od 7,5 metara čak 47 milijuna kuna.

Od ostalih plovila je uprihođeno još 2,7 milijuna kuna, a informacije kažu kako bi zanimanje za plovidbu pod hrvatskom zastavom bilo još veće da nije bilo nesporazuma oko kriterija po kojima se moglo ući u ovaj proces. Tako je zbog komplicirane procedure i različitih tumačenja odustalo nekoliko stotina vlasnika, a posljednjih dana preupisa carinici su radili i subotu i nedjelju, pa čak i na državni praznik, što govori o velikom interesu stranaca.

Nerazjašnjena pitanja odnosila su se na obračunavanje PDV-a od 25 posto na izvanbrodski motor, kao da to nije sastavni dio broda, procjene na temelju kataloga ili računa, te uplate pologa prije carinjenja, a zbog brojnih nejasnoća iz Bruxellesa je 19. ožujka u Carinsku upravu stiglo tumačenje na trideset stranica s konkretnim primjerima i načinima postupanja. Na žalost, taj je dokument na službenim stranicama Carine objavljen tek sredinom svibnja, što je, kako je ispalo, za mnoge bilo prekasno.

Tako se tek na kraju razjasnilo da je uvjet za potpuno oslobađanje od PDV-a osam godina boravka u Hrvatskoj, a ne starost plovila, i da su proces preupisa mogli iskoristiti i oni sa zastavama poput Delawarea, a ne samo EU-a.

Branimir Mađer iz Sektora za turizam HGK ustvrdio je kako su od prvog dana bili aktivno uključeni u provedbu ove mjere Vlade, s osnovnom zadaćom informiranja svih zainteresiranih strana radi pravodobnog uklanjanja eventualnih poteškoća.

- Održali smo čitav niz koordinacijskih sastanaka nadležnih institucija, do današnjeg dana odgovoreno je na gotovo tisuću pisanih upita, poslane su obavijesti i informacije na tisuće adresa, a cijelo vrijeme bili smo dostupni telefonskim putem. Naravno, realizacija jedne ovakve mjere bila je vrlo zahtjevna i složena, posebno imajući na umu činjenicu da sve institucije i službe uključene u proces preupisa istodobno prolaze kroz proces usklađivanja s pravnim stečevinama EU-a - istaknuo je Mađer.

Osim jednokratne uplate u proračun, preupis je u Hrvatsku doveo nove porezne obveznike koji će, kao i ostali građani, ubuduće redovito sudjelovati u plaćanju svih vrsta nameta, poput poreza na imovinu.