Oskar Lafontaine, bivši njemački ministar financija kojega mnogi nazivaju "utemeljiteljem" eura, upozorio je da će dalje korištenje zajedničke europske valute dovesti do "katastrofe", javlja agencija Associated Press. Prema riječima Lafontainea, jedini izlaz iz krize može se pronaći u napuštanju zajedničke valute.

"Ekonomska situacija pogoršava se iz mjeseca u mjesec, a visoka stopa nezaposlenosti sve više stavlja pod sumnju učinkovitost demokratskih struktura u Europi. Nijemci još nisu shvatili da će južna Europa, uključujući Francusku, zbog ekonomske krize u kojoj se trenutno nalazi, prije ili kasnije, biti prisiljena suprotstaviti se njemačkoj hegemoniji", rekao je Lafontaine.

Kazao je da će se njemačka kancelarka Angela Merkel "probuditi iz svog prepotentnog sna" tek kada se zemlje u problemima udruže i krenu rješavati svoje financijske probleme na uštrb Njemačke. "Nade da će stvaranje eura potaknuti racionalno ponašanje nacionalnih ekonomija bile su uzaludne", zaključio je Lafontaine te dodao kako je prisiljavanje Španjolske, Portugala i Grčke da izvedu "unutarnju devalvaciju" bila katastrofa.

Lafontaine je prozvan "najopasnijim čovjekom Europe" od strane britanskog lista "The Sun" nakon što je 1998. godine pozvao na "ujedinjenje Europe" i brisanje nacionalnih granica.