Austrijski OMV objavio je danas da svoju podružnicu u Hrvatskoj prodaje hrvatskoj tvrtki Crodux.

"Tvrtka OMV Hrvatska d.o.o. bit će prodana tvrtki Crodux derivati d.o.o. (Crodux), članici hrvatske grupacije Crodux Plin. Crodux će preuzeti svih 63 zaposlenika i 62 benzinska servisa kao i lokalni glavni ured OMV Hrvatska d.o.o. u Zagrebu", navodi se u priopćenju austrijske naftne kompanije.

OMV je s Croduxom, tvrtkom u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, potpisao ugovor o prodaji svoj podružnice u Hrvatskoj.

Udio OMV-a na Hrvatskom tržištu, kako se navodi, iznosi oko 13 posto.

Dvije kompanije dogovorile su da neće objaviti vrijednost transakcije za koju se očekuje da će biti zaključena u prvoj polovini ove godine nakon što je odobre nadležna regulatorna tijela, stoji u priopćenju.

Iz OMV-a podsjećaju kako je prodaja sastavni dio najavljenog programa prodaje imovine u sklopu kojeg je 52 posto udjela u turskoj podružnici OMV Petrol Ofisi krajem studenog 2011. prodano ciparskoj maloprodajnoj tvrtki Kibris Tuerk Pertrolleri Limited.

OMV Petrom prodao je prošlog mjeseca svoju podružnicu Petrom LPG SA, a krajem studenog prošle godine potpisan je i sporazum o prodaji OMV-ove bosanskohercegovačke podružnice (podružnica u BiH prodana je srbijanskoj naftnoj tvrtki NIS).

OMV se odlučio postupno preorijentirati s prerade i prodaje na istraživanje i proizvodnju, a dodatni je motiv za prodaju hrvatske prodajne mreže činjenica da se one ne opskrbljuju u OMV-ovoj rafineriji u Schwechatu u blizini Beča.

Nakon prodaje OMV više neće biti prisutan na hrvatskom tržištu prerade i prodaje, ističe se u priopćenju.

OMV je početkom prosinca 2011. godine objavio da namjerava prodati svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH te se u potpunosti povući s ta dva tržišta.