Novim Generalnim urbanističkim planom ukinuta je takozvana kategorija "gradski projekt". Naime, baš pod ovom stavkom sagrađeni su pojedini neboderi koji se urbanistički i arhitektonski ne uklapaju u vizuru grada. Najbolji je primjer Hoto toranj. No, povlastice koje je investitor dobio prilikom izgradnje zgrade na Savskoj cesti zbog toga što je proglašen gradskim projektom, od sada više neće biti moguće.

- Zašto bi grad radio ustupke privatnim investitorima? U dosadašnjem GUP-u neboderi su bili gradski projekti i nije bilo nikakvih pravila za njihovu realizaciju, ona su se određivala naknadno, obično prema željama privatnih investitora. Tako je bilo i s tornjem na Savskoj cesti. Prema prvobitnoj želji investitora, bio je zamišljen i devet katova viši - objasnila je Vera Petrinjak Šimek, članica skupštinskog Odbora za prostorno uređenje.

Novi GUP sada ograničava visinu građevina na sto metara, osim onih koji se ubrajaju u preuzete obveze, poput crnog monolita na Slavonskoj aveniji, ako se to dopunama, kroz javne rasprave, naknadno dopusti. Tu odluku pozdravili su i urbanisti. Iako nemaju ništa protiv izgradnje visokih zgrada, upozoravaju da se ponajprije mora voditi računa o površini parcele na kojoj se ona gradi.

- Dobar je primjer Zagrepčanka. Ona je zgrada oko koje se stvorilo čitavo jedno novo središte. Ima potrebne sadržaje poput parkinga. S druge strane Hoto toranj primjer je lošeg nebodera. Uzurpira javni prostor, u slučaju urušavanja nalazi se pokraj željezničke pruge, nema dovoljno parkirnih mjesta - kazao je Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta. Rasprava o GUP-u traje do 3. siječnja, a građani koji imaju primjedbe mogu ih do tog datuma prijaviti u Zavodu za prostorno uređenje u Ulici Republike Austrije 18 te na Trgu Stjepana Radića 1.