U Hrvatskoj ne jenjava prodaja i otkup zlatnog nakita, dapače, u porastu je kako kriza buja, a radnici ostaju bez posla, ili im se smanjuju plaće.

Prema podacima koje smo dobili od Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, u razdoblju za prvih šest mjeseci ove godine iz Hrvatske je izvezeno zlata u vrijednosti 108,791.362 američkih dolara, što je čak deset puta više nego u istom razdoblju 2011. godine, kada je izvezeno u vrijednosti 10,024.187 američkih dolara. U cijeloj 2011. godini izvezeno je zlata u vrijednosti 59,862.979 američkih dolara. Izvoz zlata u 2011., kada je tzv. zlatni biznis doživio svoj bum, bio je 6,6 puta veći nego u 2010. godini.

Prošle godine su gotovo preko noći nicale otkupljivačnice zlatnog nakita, a krenuo je tada i masovni otkup preko web portala i Facebooka. Prošle godine izvozom zlata bavilo se 80-ak tvrtki od kojih su neke u svojim poslovnicama diljem Hrvatskoj zaposlile 200 do 300 radnika. Otkupom zlatnog i srebrnog nakita počeli su se baviti i sami zlatari, odnosno mlađa generacija iz poznatih zlatarskih obitelji.

Za sada je cijeli taj biznis u legalnim okvirima, a za ishođenje dozvola za izvoz, odnosno uvoz zlata, podnositelji su dužni uz zahtjev dostaviti i podatke o nazivu i sjedištu trgovačkog društva ili obrta, osobni identifikacijski broj trgovačkog društva, količinu i vrijednost robe koja se izvozi, odnosno uvozi i drugo. Uz zahtjev, izvoznik, odnosno uvoznik robe, dužan je priložiti potvrdu porezne uprave da tvrtka nema dugovanja. Izdana dozvola ne može se prenijeti na drugu pravnu ili fizičku osobu.

Cijena zlata stalno raste, za gram se lani moglo dobiti 100-200 kuna, a ove godine 300 kuna. Otkupna cijena od 300 kuna trenutačno se može naći na web stranicama pojedinih velikih otkupljivača zlatnog i srebrnog nakita. No, unatoč nastojanjima da od otkupljivača dobijemo izjavu vezano za trend otkupa i prodaje zlatnine koji očito još nije doživio svoj vrhunac u Hrvatskoj, nismo uspjeli. Novinarima čak izjave ne smiju dati ni zaposlenice poslovnica koje otkupljuju zlatni i srebrni nakit.

Prema pisanju pojednih portala sav se prikupljeni zlatni nakit prodaje na određena sabrina mjesta, zlato se topi, te se prave zlatne poluge koje se izvoze u zemlje EU. Zarada na samo jednoj polugi zlata navodno se kreće i do 8.400 eura.