ZADAR- Švicarska industrijska grupacija Montana Tech Components (MTC grupa), zajedno s partnerima u konzorciju, preuzela je od Hypo Alpe Adria banke vodeću hrvatsku grupaciju na području proizvodnje aluminijske ambalaže Aluflexpack grupu.
Ta je vijest službeno objavljena u petak oko podne. Prodaja vlasničkog udjela bivšeg hrvatske grupacije proizvođača i prerađivača aluminija trajala je skoro dvije godine. Oglašena su dva „tendera" za prodaju, od kojih je jedan bio neuspješan. U međuvremenu je prodan šibenski TLM. Danas je okončana prodaja kojom je Aluflexpack grupa dobila novog vlanika.

 Od lipnja 2011. godine osnovana je tvrtka Aluflexpack Nova sa sjedištem u Zadru, kao pravni sljedbenik Folijaplasta smještene u Murvici. Grupa je dobila i novog direktora. Od 1. studenog predsjednik Uprave postao je Igor Arbanas, dok je članom Uprave ostao Ivo Pastuović. 


Potpisivanje i zaključivanje ugovora o preuzimanju odvijalo se ovih dana u Austriji i Hrvatskoj. S tržišnim udjelom od oko 70 posto, Aluflexpack je najveća grupacija na području proizvodnje aluminijske ambalaže u Hrvatskoj i treća po veličini na europskome tržištu. Ovaj proizvođač fleksibilne ambalaže od aluminija ima oko 600 zaposlenika na četiri lokacije u Hrvatskoj, Poljskoj, Italiji i Njemačkoj. Globalno sjedište tvrtke nalazi se u Zadru. Ovom je akvizicijom MTC grupa dodatno ojačala svoj segment aluminijskog poslovanja, stoji u priopćenju te kompanije. U planu su daljnje investicije i proširenja u cilju zauzimanja vodećeg položaja na europskome tržištu.

Michael Tojner, većinski vlasnik MTC-a i predsjednik Uprave ovom je prigodom izjavio: "Preuzimanje Aluflexpack grupe, koja je posebno dobro pozicionirana na području središnje i istočne Europe, Njemačke i Italije za nas predstavlja logičan korak u širenju: sada smo opet u mogućnosti povećati svoju stručnost u preradi aluminija te dugoročno proširiti svoje poslovanje na nova područja i primjene. Kao iskusan i financijski snažan vlasnik, razvit ćemo Aluflexpack grupu u iznimno konkurentnog igrača na europskome tržištu."
Kroz akviziciju Aluflexpack grupe, broj proizvodnih lokacija MTC grupe u svijetu u okviru segmenta Avionska industrija i industrijske komponente povećat će se s pet na deset. Procjenjuje se da će nakon integracije Aluflexpacka ukupni promet MTC grupe, uključujući segmente Skladištenje energije i Metalne tehnologije, dosegnuti 550 milijuna eura.