Na području Bola, najvinorodnijeg bračkog kraja, počela je berba i otkup crnoga grožđa. Ovogodišnja jematva, zbog kišnih dana, počela je tjedan dana kasnije, a u grožđu će u odnosu na lanjsku godinu biti manje sladora.

Tvrtka "Jako vino", u vlasništvu Jake Andabaka, otkupit će u svom podrumu u Bolu više od 10 vagona grožđa sorte mali plavac, i to isključivo s vinorodnih padina Bola, Murvice i Plaža. Minimalna količina sladora u grožđu mora iznositi 18 gradi, a za kilogram takovoga grožđa plaćat će se 12 kuna.

Za kilogram grožđa sa sladorom od 21 grad težacima će se isplaćivati 21 kuna. S tim otkupnim cijenama vinogradari su zadovoljni pa većina grožđa završi u otkupu u vinskom podrumu. Bolski podrum je otkupio i 5 vagona bijeloga grožđa sorte pošip i vugava s Brača i otoka Korčule.

Zanimljivo je spomenuti da je u Bolu utemeljena 1903. godine prva Vinarska zadruga u Dalmaciji i sagrađen prvi vinarski podrum. Iz tog vremena datira i betonska bačva kapaciteta 68.100 litara, koja je još uvijek u upotrebi. Tako je u Bolu jematva smijenila turističku sezonu.