Hrvatska mora ustrajati na provedbi strukturnih reformi kako bi povećala konkurentnost svog gospodarstva i izašla iz krize. Te će reforme morati obuhvatiti otkaze u javnom sektoru, reforme u mirovinskom i zdravstvenom sustavu i smanjenje subvencija. Poruke su to koje su predstavnici MMF-a odaslali našoj političkoj i ekonomskoj eliti prilikom prošlotjednog posjeta Hrvatskoj. Izjava članova Misije objavljena je na internet stranicama MMF-a i HNB-a.

Upozoravaju kako su uz nepromijenjene politike, gospodarski izgledi Hrvatske u srednjoročnom razdoblju slabi. Procjenjuju da je rast BDP-a u 2011. iznosio 0,25%, a uz postojeće politike, BDP bi se u 2012. smanjio za oko 1%. Procjenjuje se da će dug opće države dosegnuti 52% BDP-a do kraja godine (uz pretpostavku da jamstva brodogradilištima budu pretvorena u javni dug), dok bi dug opće države s potencijalnim obvezama dosegnuo 67% BDP-a.

Fiskalna konsolidacija predviđena u Fiskalnim smjernicama za 2012. , ako bude provedena u cijelosti, predstavljala bi korak u pravom smjeru, ocjenjuje se u izjavi. Dodaju kako Vlada mora imati i plan B ako se pogorša situacija u eurozoni. Ako predviđeno smanjenje potrošnje (za 4,6 milijardi kuna) bude provedeno u cijelosti i promjene u oporezivanju budu uglavnom neutralne, članovi Misije procjenjuju da bi deficit opće države u 2012. bio smanjen za oko 1% BDP-a, odnosno na 4,6% BDP-a.

Međutim, smatraju u MMF-u, promjene u zakonskim i institucionalnim okvirima su preduvjet za potpunu provedbu smanjenja potrošnje i MMF podupire Vladu da hitno pristupi provedbi tih promjena. Predloženo smanjenje doprinosa za zdravstvo i povećanje PDV-a je uglavnom primjereno glede smanjenja troškova rada i trebalo bi potpomoći stvaranje radnih mjesta, pod uvjetom da je učinak na prihode neutralan, poručuju iz MMF-a. Međutim, kompenzaciju kućanstvima s nižim prihodima zbog povećanja PDV-a trebalo bi razmotriti u širem kontekstu cjelokupnog sustava poreza i povlastica, navodi se u izjavi.

Na području privatizacije i restrukturiranja poduzeća ostvaren je nedostatan napredak, što ograničava rast produktivnosti i razvoj privatnog sektora. Zbog toga je, kako navodi MMF, javni sektor i dalje velik. Članovi Misije MMF-a smatraju da je provedba odavno zakašnjelih strukturnih reforma nužna da bi se poboljšala konkurentnost i ostvario održiv rast u srednjoročnom razdoblju.