Ni na drugi natječaj za prodaju 38,4 hektara atraktivnoga građevinskog zemljišta za gradnju turističkog naselja na zapadnoj strani otoka Ugljana, nije bilo prijava.

- Ma opet ništa - rezignirano kaže Ante Jerolimov, načelnik općine Preko.

- Bilo je, istina, nekih zainteresiranih. Dolazili su neki Talijani, pa neki izgleda bogati Židovi podrijetlom iz Poljske. Gledali dokumentaciju, obišli teren i sve im se navodno jako svidjelo. Ali kad je trebalo podnijeti ponudu, onda ih nije bilo. Čini se da im je bilo skupo jer je riječ o velikom kompleksu i treba graditi sve ispočetka. Nema nam druge nego raspisati još jedan natječaj, a mislim da uvjete nećemo mijenjati - kaže Jerolimov.
Projekt apartmana ‘Dubokog plavetnila' u uvali Prtljug na Ugljanu
Hotel, vile, paviljoni...

Općina Preko prodaje dvije velike parcele u k.o. Lukoran - jednu od 21,2, a drugu od 17,2 hektara - što je sve objedinjeno Urbanističkim planom uređenja, a zatim i Detaljnim planom za područje Mačjak-Šumljak. Na dvjema padinama uz uvalu Prtljug predviđena je gradnja turističkog naselja. Trebao bi tu biti hotel s 500 kreveta u kategoriji četiri zvjezdice, zatim 126 samostalnih vila i 72 paviljona s apartmanima u kojima bi bilo ukupno 2200 kreveta.

Veliko turističko naselje s kompletnom infrastrukturom, a prodajna cijena terena je 25 eura po četvornom metru. Takva cijena za teren za vikendicu na Ugljanu je puki san, cijene se kreću od 150 do 200 eura po četvornome metru. No ovdje je riječ o velikom kompleksu, kupac mora platiti 9,6 milijuna eura za goli teren i još k tome naknadu Hrvatskim šumama za izdvajanje tog terena iz šumsko-gospodarske osnove.

- Općina je Hrvatskim šumama platila već sedam milijuna kuna za to izdvajanje, a kupac bi trebao platiti još 31 milijun kuna, odnosno ukupno za teren i Hrvatske šume 14 milijuna eura. To ipak nije mali novac i izgleda da kriza još traje pa je teško naći investitora - kaže Jerolimov.
Velike koristi za općinu

Za općinu Preko riječ je o kapitalnom projektu, ne samo zbog velikih prihoda od prodaje terena, nego i svih drugih efekata koje bi takva investicija donijela.

Gradnja ovakvog kompleksa na zapadnoj strani Ugljana digla bi razinu infrastrukture na cijelom otoku, od turističkog naselja imali bi koristi svi, od Mulina i Lukorana do Preka. U naselju bi moglo biti oko 300 radnih mjesta, a velike koristi bi za općinski proračun donosila i komunalna naknada. No, zasad ništa, čeka se pravi investitor.

 

.