Sastanak Strukovne skupine prijevoznika koji se trebao održati jučer u HGK - Županijskoj komori Zadar odgođen je jer se na njega odazvao nedovoljan broj prijevoznika.

Na sastanku se trebalo raspravljati o prijedlogu kodeksa ponašanja u autobusima kojima se organizirano prevoze djeca te o utvrđivanju uvjeta za predstojeću turističku sezonu.

Kako nas je izvijestila tajnica Radnog odbora HGK Županijske komore Zadar Gordana Lovrinov na sastanak Županijsku komoru Zadar došlo je samo troje od 15 pozvanih prijevoznika.

Pozvani su bili prijevoznici koji obavljaju linijski prijevoz putnika kao i prijevoznici koji se bave djelatnošću prijevoza putnika u Zadarskoj županiji.

- Nismo imali kvorum pa se sastanak nije ni mogao održati. Prijevoznici, izuzev jednoga, čak nisu ni opravdali svoj nedolazak. Iz toga se može zaključiti da zapravo nisu ni zainteresirani za donošenje kodeksa ponašanja u autobusima kojima se organizirano prevoze djeca, rekla je Lovrinov.

Ona pojašnjava da se prijevoz djece odvija prema postojećem "Pravilniku o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca", koji je donijelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a predloženi kodeks trebao je biti nadopuna tog pravilnika. Kodeksom bi bili određeni uvjeti koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca, a njime bi također bio utvrđen način ponašanja djece prilikom vožnji na, primjerice, maturalne ekskurzije.

Glavni cilj donošenja kodeksa bio je povećati sigurnost djece i školaraca u autobusima, posebice tijekom duljih vožnji. No zadarskim autoprijevoznicima iz nekog razloga donošenje takvog kodeksa očito nije u interesu.