Zadarska županija jučer je na XVII. međunarodnom turističkom sajmu "UITT 2011" (Ukraine travel and tourism 2011) u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu održala, moglo bi se reći, spektakularnu turističku prezentaciju.

Na sajmu sudjeluje oko 700 izlagača iz preko 50 zemalja i regija Europe i svijeta, među njima Hrvatska turistička zajednica.

Zadarsku ekipu u 48-milijunskoj Ukrajini predvode župan Stipe Zrilić, direktor TZ Zadarske županije Ivo Dunatov, tajnik HGK Županijske komore Zadar Denis Ikić, direktor Uprave Turisthotela Frane Skoblar, direktor Maraske Vandri Montabello, voditelj Ureda za znanost Sveučilišta u Zadru mag. inž. Darko Frleta te Ana Polegubić iz biogradske Ilirije, Grga Zrilić iz Tehno Zadra i Željka Milivojević iz putničke agencije Pitter iz Tkona na otoku Pašmanu.

Izaslanstvu Zadarske županije se pridružio i Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga, koji je pred bratimljenjem s obližnjim ukrajinskim gradom Mukachevom.
Nismo zadovoljni sa 2.000 turista

- Ukrajina je velika zemlja i ima velik utjecaj na sadašnjost i budućnost Europe, rekao je župan Zrilić, pa podupiremo svaki oblik suradnje. Između Hrvatske i Ukrajine nema otvorenih pitanja, a velik je prostor za napredak u svekolikim odnosima, osobito gospodarskim.

Prema statističkim podacima prošle godine 20 posto više Ukrajinaca je posjetilo Hrvatsku, što opravdava uspostavu zračne veze s Kijevom. S obzirom na to da je riječ o 48 milijuna potencijalnih turista, ideja se ne čini neopravdanom. Tu su i projekti kupnje i investicija.

- Prošle godine općenito imali smo veliki turistički uspjeh, a siguran sam da će ove godine rezultati biti još bolji. Naročito se to odnosi na broj gostiju i noćenja gostiju iz Ukrajine koja je sa 48 milijuna stanovnika veliki turistički potencijal. Brojka od dvije tisuće Ukrajinaca u Zadarskoj županiji protekle godine nikako nas ne zadovoljava. Svojevrsnom turističkom ofenzivom, uključujući i sudjelovanje na ovom velikom međunarodnom turističkom sajmu, očekujemo veći broj Ukrajinaca, naročito od kraja lipnja do kraja rujna, kada će i letjeti najviše chartera iz Ukrajine prema Hrvatskoj, istaknuo je Ivo Dunatov.

Iako prvi put uopće na sajmu u dalekoj Ukrajini Zadarska županija je jučer tijekom drugog dana sajma bila svojevrsni hit, pravo vizualno, glazbeno i gastronomsko osvježenje. Maštovito uređeni štand Turističke zajednice Zadarske županije, pored milozvučne dalmatinske pisme paškog dua Đir i promidžbenog turističkog materijala nudio je degustaciju vina i autohtonih proizvoda, dok se poput lajtmotiva prikazivao film o prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima Zadarske županije.

- Od kada vodim štandove na turističkim manifestacijama, nikad nije bilo ovoliko upita i ovolikih potražnji za promidžbene materijale turističkih destinacija Zadarske županije, zadovoljno će Ina Sikirić, voditeljica štanda.
Kontakti s poduzetnicima

Na prezentaciji su prvog dana sajma bile i turističke tvrtke i turoperatori koje surađuju s RH, novinari vodećih turističkih časopisa te ukrajinski poduzetnici i predstavnici institucija zainteresiranih za uspostavu međunarodne suradnje sa Zadarskom županijom.

- Hrvatska turistička zajednica i predstavnici Zadarske županije uspješno su održali i poslovnu radionicu seminar za nositelje hrvatske turističke ponude te zainteresirane turističke agencije, turoperatore i gospodarstvenike iz Ukrajine. Od osnovnih obilježja hrvatskog gospodarstva navedene su turizam, graditeljstvo, industrija, poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i proizvodnja hrane, pića i duhana, promet i komunikacije te trgovina, rekao je Denis Ikić, tajnik županijskog HGK.

Prezentaciji, potom i radnim sastancima s ukrajinskim poduzetnicima i gospodarstvenicima nazočio je i veleposlanik RH u Ukrajini Željko Kirinčić te Nikola Malić, počasni konzul veleposlanstva Ukrajine u RH.

Zadarska županija danas ima sastanak s visokim predstavnicima Ministarstva gospodarstva Ukrajine i Državnog odjela za turizam i turistička naselja.


Pun pogodak Ilirije Hotelska kuća Ilirija d.o.o. Biograd na Moru sa sajmom u Kijevu itekako može biti zadovoljna. Ugovorila je 33 dvokrevetne sobe na 90 dana za Ukrajince koji će ljetovanje provesti u kraljevskom gradu Biogradu, doznajemo od Anele Polegubić i Sanje Lakić-Bojanić, iz biogradske Ilirije, koje su na kraju dana od iskazanog velikog interesa za Ilirijin promidženi materijal, dijeleći ga, gotovo pale s nogu. Uspješne poslovne kontakte uspostavio je i zadarski Turisthotel.

Vlada olakšala dolazak Ukrajinaca Hrvatska je Vlada odlučila i ove godine olakšati dolazak turista u Hrvatsku, pa tako turisti iz Ukrajine, Rusije i Kazahstana za ulazak u Hrvatsku u razdoblju od 1. travnja do 31. listopada ove godine neće trebati vize (za boravke do 90 dana). Uz privremenu suspenziju viznog režima za te tri države, Vlada je donijela i odluku o privremenom olakšanom ulasku stranaca u Hrvatsku na osnovi valjanih šengenskih dozvola boravka i viza.

Prijateljska Kijevska regija

Tijekom dana zadarski župan Stipe Zrilić imao je prijateljski i radni sastanak s kolegom, županom Kijevske regije Anatolijem Prisjažnjukom, zamjenicom župana Tatjanom Podasenkom i načelnikom Uprave za gospodarstvo Volodimirom Kovaljem. Na sastanku su nazočili i veleposlanik Kirinčić, tajnik HGK Denis Ikić, pročelnik Ivan Šimunić i stručna suradnica Renata Kapitanović. Svakako treba napomenuti da je župan Prisjažnjuk bio u UN-ovoj mirovnoj misiji u BiH, a njegova zamjenica na Kosovu, te nose ukrajinske vojne činove generala. Dvojica župana izrazila su očekivanje da se politika prijateljstva nastavi. Obojica se zalažu i za jačanje regionalne suradnje između hrvatskih županija i ukrajinskih regija koje će u mjesecu svibnju biti u uzvratnom posjetu u Zadru.

Zadarska županija je u sajmenom paviljonu bila i gostom Hersonske regije, smještene na obali Crnog mora, koju je predvodio dožupan Andrij Jatsenko.

Veliki korak za zarkoplovnu liniju

Pred finalnim smo dogovorom da u Kijevu otvorimo poslovnicu agencije Obzor putovanja Zagreb, koji djeluje u sastavu Croatia Airlinesa. To je veliki korak za uspostavu zrakoplovne linije Kijev-Zadar, ali i za druge turističke gradove u Hrvatskoj koje imaju zračne luke, najavila je direktorica Obzor putovanja Jadranka Skelin-Hrvoj, članica Uprave Croatia Airlinesa.

Na sajmu je bilo još 15-ak turističkih agencija iz Hrvatske koje su također uspostavile brojne poslovne kontakte.