Od početka recesije sve više Amerikanaca počelo je na posao dolaziti na vrijeme, pokazalo je nedavno istraživanje jednog od vodećih američkih portala za zapošljavanje Careerbuilder.com.

Kakva je situacija u Hrvatskoj? Kasne li i kakve isprike za kašnjenje smišljaju hrvatski zaposlenici istražio je portal MojPosao (www.MojPosao.net) u anketi u kojoj su sudjelovala 583 ispitanika.

Većina ispitanika (56%) istaknula je da ne kasne na posao. Uglavnom ističu da na posao čak dolaze i 10 do 15 minuta ranije, te da bi kašnjenje bilo neozbiljno i u suprotnosti s njihovim osjećajem odgovornosti i poštovanja prema poslu kojeg obavljaju, kao i poslodavcu. Neki ističu i da imaju klizno radno vrijeme, pa im se rijetko može dogoditi da zakasne. Ispitanici ističu da je važan odnos povjerenja između zaposlenika i nadređenog, pa zato ne kasne, a ako im se slučajno nekada dogodilo, odmah su o tome obavijestili nadređenog. Jedan ispitanik je naveo i kako su mu svi satovi namješteni 15 minuta ranije, tako da mu se ne može dogoditi da zakasni.

Trećina (30%) ispitanika tvrdi da ako kasni, uvijek kaže pravi razlog. To im se, tvrde, rijetko događa i smatraju da se izmišljene isprike lako uoče, a tako se samo može narušiti povjerenje šefa. "Ne pamte mi se laži", komentar je jednog ispitanika. Kao i Amerikanci hrvatski ispitanici kao najčešće razloge za kašnjenje navode probleme u prometu ili s javnim prijevozom, umor, a tome dodaju i zdravstvene razloge, kao npr. pregled kod liječnika. Pritom ih većina tvrdi da kada se nađu u situaciji da će zakasniti na posao, odmah o tome obavijeste nadređenog ili kolegu. No, neki ispitanici imaju i nešto drugačije razloge za kašnjenje. Tako jedan ističe da kasni plaća, pa može i on, a drugi da ionako radi prekovremeno bez plaće, pa to pokušava "izjednačiti" kašnjenjem.

Ako kasni na posao, 7% ispitanika uvijek izmisli ispriku, a dodatnih 7% to učini ponekad. Oni koji uvijek izmisle ispriku kažu da je bitno da ona zvuči realno, tako da i sami u nju povjeruju. Isprike koje ti ispitanici navode su, također, najčešće vezane uz probleme u prometu - gužva, kvar ili puknuće gume na automobilu, kašnjenje javnog prijevoza, te zaglavljenje u liftu. I oni koji ponekad izmisle ispriku "drže se" uglavnom problema u prometu, a kao isprike koje navodno "pale" navode i popravke iznenadnih kvarova u stanu, te posjet liječniku.

Neke od najzanimljivijih isprika za kašnjenje koje su čuli američki šefovi koji su sudjelovali u istraživanju Careerbuildera su:

- Zaposlenik je tvrdio da su pčele napravile košnicu u njegovom automobilu, pa ga nije mogao koristiti dva sata, dok pčele konačno nisu otišle
- Zaposlenik je tvrdio da ga je napala mačka, njegova vlastita
- Zaposlenik je tvrdio da je došlo do zastoja u javnom prijevozu i šefu pokazao potvrdu o tome, potpisanu sa "Vozač autobusa"
- Zaposlenik je tvrdio da je njegov botox tretman trajao dulje od predviđenog
- Zaposlenik je tvrdio da ga boli kosa
- Zaposlenik je tvrdio da se nije naspavao jer ga je muž njegove djevojke izbacio iz kuće
- Zaposlenik je tvrdio da je shvatio da će ionako zakasniti, pa je, kad je već tako, otišao kupiti krafne za ostale kolege
- Zaposlenik je tvrdio da se ozlijedio vadeći vilicu iz mašine za pranje suđa
- Zaposlenik je tvrdio da nije zakasnio, već sat u tvrtki krivo ide.