Austrijski list 'Die Zeit' prvi put je jasno iznio u svom opsežnom tekstu naziva 'Balkanski kumovi' da je Državno odvjetništvo Klagenfurta u posjedu dokumenta 'Ugovor o kreditu broj 82' koji dokazuje da je Ivo Sanader 10. siječnja 1995. primio proviziju od pet posto za kredit u visini od 140 milijuna šilinga (oko deset milijuna eura).

Novac je, kako navodi 'Die Zeit', trebao biti namijenjen za kupnju i opremanje zgrada veleposlanstava, no utrošen je najvjerojatnije za nabavku oružja.

Tadašnji ministar vanjskih poslova, Mate Granić, potpisao je ugovor, a zastupao ga je upravo 'čovjek iz pozadine' Ivo Sanader, koji je u prisutnosti Wolfganga Kulterera dogovorio sebi spomenutu proviziju, rukom ispisanu na dokumentu.

Taj se papir, inače ispisan na pisaćoj mašini, tek nedavno pojavio, a hrvatskim pravosudnim tijelima ključan je za Sanaderovo izručenje.

No, Državno odvjetništvo u Klagenfurtu isporučit će taj dokument jedino ako mu zauzvrat hrvatske vlasti dopuste ispitivanje umirovljenog generala Vladimira Zagorca, glavnog trgovca oružjem, koji u Hrvatskoj služi sedmogodišnju kaznu zbog pronevjere državnih sredstava. Do sada su lokalni istražitelji to odbijali, iako se Zagorec, uz Kulterera i Güntera Striedingera, navodi kao ključna osoba u aferi Hypo.

Na osnovu postojećih rezultata istrage, mogao bi i on biti posebno optužen još ove godine. Zagorca, koji je bio jedan od najvećih klijenata Hypo-banke, ne bi bilo potrebno izručiti Austriji, već bi se samo trebalo dopustiti njegovo ispitivanje.

Isključivo su politički razlozi, piše 'Die Zeit', zašto se Zagreb tome protivi, jer kao optuženik u Austriji, Zagorec bi mogao u svojoj domovini izazvati unutarpolitički potres, upravo zbog toga jer je pod pokroviteljstvom Franje Tuđmana a preko koruške banke oprao novac u iznosu nekoliko stotina milijuna.

Naime, u procesu bi se moglo razotkriti da je gotovo cjelokupni vrh HDZ-a bio upleten u aferu, što bi za nadolazeće izbore prouzročilo katastrofalan scenarij.
I Kalmeta i Karamarko upleteni

Štoviše, Jadranka Kosor je, odmah nakon njihova uhićenja, smijenila dva ministra koja su pod istragom, no još uvijek u njenoj vladi sjede dva političara usko povezana s Hypo aferom - to su Božidar Kalmeta i Tomislav Karamarko.

Oba političara dolaze iz dalmatinskog izbornog okruga, te su HDZ-u priskrbila velik broj glasova, bez kojih bi stranka odavno bila u opoziciji, piše 'Die Zeit'.

Upravo zato nitko ne računa na to da će se Zagreb odlučiti na razmjenu informacija u slučajevima Zagorec i Sanader, zaključuje autor teksta.

 

'Die Zeit' iznosi i još jedan slučaj gdje je Sanader 'pokupio' proviziju, gdje bi ga Robert Ježić mogao skupo koštati - riječ je o privatizaciji firme Dioki, čiji je Ježić većinski vlasnik.

Naime, Ježić je bivšeg premijera također potkupio plativši mu proviziju za dobitak 25 posto dionica Diokija iz Hrvatskog fonda za privatizaciju.

U dokumentu SOA-e stoji da je novac 1. svibnja 2004. u Trstu za Sanadera preuzeo Miomir Žužul. Nedugo nakon toga, Žužul je odstupio s mjesta ministra vanjskih poslova zbog korupcije.