ZADAR- Umjesto dotrajalih drvenih staja - agrošopovi; na mjestu sortirnice mrkve - restoran domaće hrane; stara praonica povrća pretvorena u jahački centar.

Tako bi se ukratko mogli predstaviti planovi zadarske tvrtke "Vigens" koja svoju bivšu farmu krava na Bokanjcu želi transformirati u prvi ekološki agroedukacijski i turistički centar u Hrvatskoj, projekt vrijedan oko 50 milijuna eura.

Otkad je 1984. godine tadašnji PK "Zadar" proizvodnju mlijeka i mesa premjestio na novu lokaciju u Ninske Stanove, kompleks objekata bivše farme krava na Bokanjcu ostao je bez funkcije, prepušten zubu vremena i postupnom propadanju.

Sve do prije četiri godine, kada je direktorica "Vigensa" Elvira Sterle došla na originalnu ideju kako mrtvi kapital na 8 hektara površine pretvoriti u dugoročno isplativu investiciju.

Iskustvo koje je zadnjih godina stekla obilazeći farme u Francuskoj, Italiji, Austriji i južnoj Bavarskoj te brojni poslovni kontakti dali su joj ideju za novi poslovni iskorak koji bi tvrtki "Vigens" i nakon ulaska Hrvatske u EU osigurao siguran rast i uspješno poslovanje.

- Formula je jednostavna: edukacijski centar s hotelom, kongresnom dvoranom, jahačkim centrom, lovačkom kućom, sportskim, rekreacijskim i ugostiteljskim sadržajima, prostirao bi se na 8 hektara površine. Posvuda uokolo centra, na oko 30 hektara, planiramo podići maslinik s domaćim sortama. Tako bi naši proizvodi - mlijeko, meso, ulje i drugo - bili u ponudi ugostiteljskih objekata - kaže Sterle koja upravo priprema izradu detaljnog plana budućeg agroedukacijskog centra.

Ako bude usvojen do kraja godine, radovi na njegovoj izgradnji mogli bi početi unutar šest mjeseci - kaže Sterle, dakako uz pomoć komercijalnih banaka i financijskih institucija koje pokazuju veliko zanimanje za "Vigensov" projekt.

- Naš će projekt u potpunosti biti utemeljen na ekološkim postavkama održivog razvoja, a povrat ulaganja očekujemo za 15 godina - kaže Sterle.