EUROPA - Europska komisija zabrinuta je za opstanak monetarne unije. Velike razlike u konkurentnosti pojedinih članica i neravnoteža koja iz toga proizlazi „pružaju osnove za ozbiljnu zabrinutost za eurozonu u cjelini", navodi se u dokumentu Generalne direkcije ekonomije i financija koji je pripremljen za ministre financija eurogrupe, saznaje "Spiegel online".

Stručnjaci strahuju da razlike između pojedinih zemalja koje su uvele euro „slabe povjerenje u zajedničku valutu i ugrožavaju opstanak monetarne unije".

Katastrofalni proračunski deficiti

Vlasti u Bruxellesu posebno zabrinjava situacija u zemljama koje su proteklih godina napravile ogromne proračunske deficite. Zahvaljujući niskim kamatama te članice godinama su živjele od kredita. Sada te zemlje - prije svega Španjolska, Irska i Grčka - ne znaju kako izaći na kraj sa ogromnim manjkom u državnim blagajnama. „Kombinacija sve manje konkurentnosti i sve većih državnih dugova izaziva uznemirenost", kaže se u ekspertizi.

Kao izlaz stručnjaci EU predlažu sanaciju proračuna i hitne reforme. Visina zarada mora se dovesti u sklad sa smanjenom produktivnošću i manjom konkurentnošću. Svakome razumljivim jezikom rečeno: zaposleni se moraju pomiriti sa manjim plaćama.

Više nezaposlenih

U dokumentu se upozorava i da se zbog mjera štednje i reformi mora računati i na značajan porast nezaposlenosti. Na neki način, stručnjaci Komisije predlažu strategiju zahvaljujući kojoj je proteklih godina Njemačka potaknula gospodarski rast.

Međutim, unatoč tome i ona se spominje u ovom dokumentu. Od Njemačke i drugih relativno uspješnih zemalja kao što su Nizozemska i Austrija zahtjeva se da potaknu potražnju na domaćim tržištima. U tom cilju Bruxelles predlaže veću konkurenciju u sektoru usluga, porezne reforme i bolju kreditnu politiku.

Osim toga, stručnjaci upozoravaju da se sve mjere moraju poduzeti što prije, jer što se više bude kasnilo biti će veća socijalna cijena. Prema mišljenju stručnjaka Europske komisije članice eurozone nemaju alternativu: „Reforme su od životnog značaja za dugoročno funkcioniranje monetarne unije", kaže se - kako piše „Spigel online" - u njhovoj analizi.