Nakon višemjesečnih medijskih nagađanja o stečaju ili inozemnom preuzimanju, Adriatica.net ipak ostaje u hrvatskim rukama. Slovenske Terme Čatež i sedam hrvatskih privatnih i javnih tvrtki dokapitalizirat će s 35 milijuna eura turoperatora koji u Hrvatsku dovodi trećinu organiziranih turista.

Slovenski medijski tajkun Boris Petan, koji pod okriljem drži Portorož i Terme Čatež, spašava tvrtku u suvlasništvu hrvatskog medijskog kolege Ninoslava Pavića i Emporiona. Nakon neuspjelog preuzimanja Sunčanog Hvara Slovenci s 20 posto udjela postaju suvlasnici Adriatice, koja pak drži njihov Kompas.

- Prevladava domaći kapital. Međutim u igri je i jedna strana kompanija, a detalje ćete saznati za par dana, rekao je Kristijan Gržetić, glasnogovornik Adriatica.neta.

U Adriatici ne žele otkriti sve karte. Ipak doznajemo, potpise na ugovor o dokapitalizaciji dali su Agrokor, Saponija, Jolly, Slobodna Dalmacija i HUP Zagreb.

- Imamo 2000 soba u hotelima, nama je jako važno da postoji ovakav jedan turistički brend. Stvarati novi je skuplje nego ovoga spasiti, objasnio je kojim se poslovnim razlozima vodio Anđelko Leko, vlasnik HUP-a Zagreb.

U suvlasništvo tvrtke ulaze i dva javna poduzeća, ACI i Croatia osiguranje, koja je već jednom sa 30 milijuna kuna spašavala preinvestiranu tvrtku pred propašću. Dobili smo ponudu Adriatica.neta kojom se predlaže ulazak naše tvrtke u vlasničku strukturu. Ponudu ćemo razmotriti, priopćeno je iz CO-a.

Vlada nema ništa protiv da profitabilne državne tvtke ulažu u turoperatora koji su prekomjerne investicije dovele na rub propasti. Apsolutno bih podržao svaku varijantu koja bi ipak u načelu imala domaći kapital u igri, rekao je ministar turizma Damir Bajs.

Akciju spašavanja posrnulog diva podupiru glavni vjerovnici. Već idući tjedan banke će reprogramirati dugove. Ostaje pitanje je li 35 milijuna kuna dogovorenog novca dovoljno za uzlet Adriatice čiji gubici dosežu 100 milijuna kuna. U EPH-u, koji je suvlasnik Adriatice, stvar još drže u tajnosti, no u igri su još neka velika ulagačka imena. Ostvari li se sve planirano, EPH i Emporion zadržat će tek po 1% vlasništva.