ribe. Također je važno ulaganje od 21 milijun eura u ovaj sektor a to bi, prema ministru Čobankoviću, trebao biti novi zamah ukupnom razvoju marikulture.

- Ovo je nešto dobro što se dogodilo hrvatskoj marikulturi. Hrvati su jedni od pionira a vi ste na prostoru Zadra stvarno bili pioniri u uzgoju ribe, krenuli ste od cipla na Vranskom jezeru i prvi ste bili u svijetu u uzgoju orade i brancina. Naravno da je trebalo stvarati pretpostavke i stručno i znanstveno ali i stjecati iskustva. Vjerujem da ste vi u ovih trideset godina ta iskustva i stekli i iskoristili. Hrvatska ima 12 000 tona proizvodnje u marikulturi a kao turistička zemlja može postići kvalitetan izvoz bez prelaska granice, rekao je ministar Čobanković.

Intenzivno se radi na usklađivanju hrvatskog i zakonodavstva Europske unije kako se ne bi dogodilo da hrvatski ribari ulaskom u Europsku uniju ostanu bez potpora.

- Mi znamo da su naše potpore u velikoj mjeri ili u potpunosti neusklađene s potporama Europske unije i moramo se usklađivati, rekao je Čobanković i dodao da bi uskoro trebao biti završen novi Zakon o morskom ribarstvu.

U ime Grada Zadra zamjenik gradonačelnika Darko Kasap pozdravio je osnivanje Cromarisa a ujedno je najavio osnivanje instituta marikulture zajedno sa Sveučilištem u Zadru i Prehrambeno biotehnološkim fakultetom iz Zagreba.

Župan Stipe Zrilić naglasio je važnost ribolova na zadarskom području ali i osnivanja Cenmara prije trideset godina što su kasnije mnogi drugi kopirali.

- Prirodna bogatstva koja imamo su velika prednost a pomorsko dobro nastojimo staviti u svrhu gospodarskog razvoja, naša županija prednjači u odnosu na druge, imamo 12 koncesija za uzgoj bijele ribe, pet za uzgoj tuna i osam za uzgoj školjaka i tu se ostvaruje značajan prihod koji je izvozno orijentiran a to nam je svima jako značajno, rekao je župan Zrilić te zaključio govor obećanjem kako će Zadarska županija napraviti sve što može za gospodarski razvoj.