Hrvatski milijarder Danko Končar potvrdio je u Dnevniku HTV-a da odustaje od kupnje hrvatskih brodogradilišta. Nakon dubinske analize procijenio je da mu nakon što plati kunu za brodogradilište, treba još 1,3 milijarde eura da bi došao u njegov posjed. Zbog tako velike investicije odustaje od kupnje. O analizi su prije par dana obavijestili i Vladu.

Kralj kroma Danko Končar vlasnik je više rudnika u Južnoafričkoj Republici. Prvi je istaknuo kandidaturu za kupnju pet hrvatskih brodogradilišta te otkupio natječajnu dokumentaciju. Najavljivao je ako otkupi brodogradilišta da će zadržati brodograđevnu djelatnost.

Također HTV neslužbeno doznaje i da Filip Zepter također odustaje od kupnje. On je najavljivao da će graditi luksuzne jahte.

Predsjednika Sindikata metalaca Ozrena Matijaševića ne čudi ovakva situacija, ali se ipak nada ponekoj ponudi. I dalje smatra da je brodogradnja isplativ posao.

Podsjetimo, rok za podnošenje ponuda za pet hrvatskih brodogradilišta koja se prodaju po jednu kunu je danas do 14 sati. Tada će se u Hrvatskom fondu za privatizaciju otvoriti ponude, ako ih bude.

Podsjetimo, po posebnim uvjetima, za jednu kunu, država prodaje od 83,32% do 99,53% dionica u riječkom 3. maju, Brodograđevnoj industriji Split, Brodotrogiru i Kraljevici. Prodaja po nominalnoj cijeni dionica predviđena za Brodosplit-Brodogradilište specijalnih objekata kod kojeg se prodaje jedan poslovni udjel koji čini sto posto temeljnog kapitala, po početnoj cijeni od 18,16 milijuna kuna. Po nominalnoj cijeni prodaje se 59,25% pulskog Uljanika, a početna cijena je 397,49 milijuna kuna.

O odabiru ponuda odlučuje posebno povjerenstvo, u kojem će biti predstavnici Vlade, HFP-a, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda te predstavnici uprava i sindikata svakog pojedinog brodogradilišta.

Konačnu odluku, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, donijet će Vlada.