ZADAR – U hotelu Kolovare će se u subotu 12. rujna s početkom u 10 sati održati radionica za ugostitelje i pekare: “Proces uvođenja HACCP sustava – kako samostalno uvesti HACCP sustav?”.
Radionica je namijenjena: sanitarnim i diplomiranim sanitarnim
inženjerima, inženjerima i diplomiranim inženjerima prehrambene
tehnologije, doktorima veterinarske medicine, doktorima medicine-
epidemiolozima, sanitarnim i veterinarskim inspektorima, voditeljima i
članovima HACCP timova, majstorima kuharima, majstorima pekarima.
PROGRAM
RADIONICA za ugostitelje i pekare:
“PROCES UVOĐENJA HACCP SUSTAVA –
kako samostalno uvesti HACCP sustav?”
10,00 – 10,05
Otvaranje radionice
10,05 – 10,45
1) Uvod
.
Sigurnost hrane
.
Međunarodna, europska i hrvatska legislativa na području
sigurnosti hrane
.
Sustavi upravljanja sigurnošću hrane
.
Razumijevanje osnovnog koncepta HACCP sustava
10,45 – 11,05
P A U Z A (kava)
11,05 – 13,10
2) Uspostava, dokumentiranje i primjena preduvjetnih
programa
.
DPP (GMP) – dobra proizvođačka praksa
.
DHP (GHP) – dobra higijenska praksa
.
SOP – standardni operativni postupci
.
SSOP – standardni sanitacijski operativni postupci
VJEŽBA
3) Uspostava, dokumentiranje i primjena HACCP sustava
prema načelima HACCP-a i 12 definiranih koraka
.
Sastavljanje HACCP tima
.
Opis proizvoda/grupe proizvoda
.
Predviđena uporaba proizvoda/grupe proizvoda
.
Izrada dijagrama tijeka
.
Potvrda dijagrama tijeka na licu mjesta
VJEŽBA
13,10 – 14,00
P A U Z A (ručak)
14,00 – 15,40
Uspostava, dokumentiranje i primjena HACCP sustava –
nastavak
1. načelo – provedba analize opasnosti
2. načelo – određivanje kritičnih kontrolnih točkaka (CCP, eng.
Critical Control Point)
3. načelo – uspostava kritičnih granica
4. načelo – uspostava sustava za praćenje kontrole CCP
5. načelo – uspostava popravnih radnji
6. načelo – uspostava postupaka za ovjeru/verifikaciju
djelotvornosti HACCP-a
7. načelo – uspostava dokumentacije koja se odnosi na sve
postupke i zapise
VJEŽBA
1) Održavanje preduvjetnih programa i HACCP sustava
.
Promjene u sustavu
.
Zadaće HACCP tima
.
Zadaće validacijskog tima
.
Audit (revizija)
VJEŽBA
15,40 – 16,00
Rasprava i zatvaranje radionice