ZADAR - U hotelu Kolovare danas je predstavljena Lokacijska akcijska grupa "Laura" koja djeluje na području gradova Benkovca i Biograda na Moru, te općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Polača, Stankovci, Lišane Ostrovičke, Škabrnja, Pašman, Tkon, a proizišla je iz pilot projekta pripreme hrvatskih ruralnih područja za pristupanje RH Europskoj uniji u okviru projekta PHARE 2005 "Izgradnja institucionalnih kapaciteta i podrška provedbi SAPARD/IPA-RD programa u Hrvatskoj".

LAG "Laura" osnovana je 27. svibnja u Biogradu na Moru gdje će biti i sjedište grupe, a predsjednik ove neprofitabilne udruge je Radoslav Bobanović, predstavnik Poljoprivredne zadruge "Maslina i vino" iz Polače.

Cilj je projekta priprema ruralnih područja za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji kako bi bila spremna za povlačenje sredstava iz fondova EU. Glavni uvjet za to je implementacija LEADER pristupa odnosno donošenja odluka po principu odozdo prema gore.

- LAG-ovi su okupljene zajednice, udruge koje od ljudi sa sela, ali svih zajedno, prikupljaju informacije, ideju i razmišljanja, ne bi li se to na kraju pretočilo u jedno dobro djelu, rekao je Bobanović.

Posredstvom LEADER-a, Grčka je, primjerice, u 18 godina iz europskih fondova povukla preko 1,5 milijarde eura uloženih u osiguravanje održivog razvoja ruralnih područja koja čine 63 posto površine ove zemlje i na kojima živi više od 2,2 milijuna ili 20 posto stanovništva.

LAG "Laura" će u daljnjem radu nastojati obuhvatiti susjedna područja u cilju razvitka šire regije te je otvorena za sve one koji imaju nove ideje, bez obzira što nisu članovi grupe.

- Mi smo nominirali 17 projekata u razvojnoj misiji teškoj oko 17 milijuna eura, informirao je Bobanović koji je na novinarski upit potvrdio kako se na listi nalazi i njegov projekt vinske ceste koji svojevremeno nije naišao na razumijevanje.

U Hrvatskoj je predviđeno 15 LAG-ova. Za sada su osnovana tri, osim "Laure" po jedna je lokalna akcijska grupa djeluje na karlovačkom i sisačkom području.