ZADAR - Četrdesetak inozemnih novinara iz Austrije, Njemačke, Italije i Švedske nazočilo je danas zajedno s hrvatskim kolegama prezentaciji hotelsko-apartmanskog resorta Punta Skala u kojem će u lipnju otvoriti obiteljski hotel Diadora.

Najzanimljiviji dio današnjeg skupa u hotelu Falkersteiner na Boriku uslijedio je nakon protokolarnog dijela u kojem su čelni ljudi tvrtke predstavili svoje usluge, a gardonačelnik Živko Kolega Zadar kao turistički atraktivnu destinaciju.

- Sretni smo da su investitori Srednje Europe prepoznali Zadar, dobro nam došli, svečarskim je glasom rekao Kolega.

Uslijedila su brojna novinarska pitanja u kojima je bilo riječi o administrativnim zaprekama na koje investitori u Hravatskoj nailaze, a na koje je naglasak stavio i suvlasnik multinacionalne kompanije Falkensteiner&Michaeler Tourism Groupa (FMTG) Otmar Michaeler.

- Hrvatska se davno opredijelila za Europu, mi tamo pripadamo i zato vas pozivam da nam pomognete da tamo uđemo, a ne da nas se umjetno koči. Mi smo blokirani od strane Slovenije. To je jedna nelogična situacija u kojoj zemlja članica EU s neriješenim graničnim pitanjem blokira pristupne pregovore drugoj zemlji, s kojom to pitanje nije riješila. Kada uđemo u Europu i kod nas će na snazi biti europski zakoni i nestat će administrativne zapreke o kojima je ovdje riječ, kazao je zadarski gradonačelnik koji je nazočne informirao kako je bilo i malih svađa vezanih uz udaljenost apartmana od mora.

- Gospodin Michaeler je htio malo bliže, no zakon jasno kaže da udaljenost mora biti 70 metara. Na kraju smo se složili kako je prioritet očuvanje ljepote obalnog pojasa.

Novinare je zanimalo i kako će ekonomska kriza odraziti na buking u nadolazećoj sezoni.

- Očekuje se globalni pad od desetak posto, rekao je Michealer naglasivši kako bi Hrvatska morala imati jasnu viziju u kojem smjeru joj turizam ide. Pri tom je ukazao na problem nedostatka kvalitetnog hotelskog smještaja, te pohvalio cestovnu infrastrukturu.

Kolega drži da značajnijeg pada broja gostiju neće biti.

- Svi oni koji nisu obavili rezervaciju za daleke destinacije sada, u zadnji trenutak će se odlučiti za najbliže i najpovoljnije rješenje. Držim da je to Hrvatska, tu vidim našu šansu i očekujem dosta turista iz Srednje Europe.

Kako danas izgleda Punta Skala, što sve nudi obiteljski hotel Diadora koji se otvara u lipnju, te koji su objekti još u izgradnji saznajte ovdje.