MOSKVA - Gazprom je od Naftogaza iz Ukrajine dobio zahtjev za isporukom 140 milijuna kubičnih metara plina, kako bi osigurao prineos ruskog plina u Europu, izjavio je sinoć glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov.

Naftogaz je naveo da je potrebno 36 sati da ruski plin stigne do europskih potrošača. To može značiti da je ruski plin koji se nalazio u plinovodu u Ukrajini - ukraden, rekao je Kuprijanov na konferenciji za novinare.

Tih količina plina nema, istaknuo je, i ukrajinski kolege o tome direktno govore.

Potpredsjednik Gazproma Aleksandar Medvedev rekao je da je Ukrajina 'nezakonito uzela' 140 milijuna plina namijenjenog Balkanu. 'Što se događa u drugim pravcima plinovoda u Ukrajini, ne znamo', rekao je Medvedev.

Glasnogovornik Gazproma rekao je da se iz dokumenta Naftogaza vidi da oni nemaju plin potreban za realizaciju tranzita i da samo zbog toga ne mogu osigurati isporuke europskim potrošačima.

'Ako je sustav pod pritiskom, ako plin u njmu postoji (kao što je predviđeno tehnološkim pravilima), čim Gazprom počne isporuku na ističnoj granicim iste količine bi potrošači trebali dobiti na zapadnoj granici, objasnio je Kuprijanov.