ZADAR – U jutarnjim satima na Narodnom trgu građani su imali prilike vidjeti kako izgleda prava pravcata peškarija. Poglede posjetitelja mamila je izložena betinska gajeta "Kurnatarica", a građani su imali prilike pogledati i različite vrste riba koje su, samo za tu prigodu, ulovljene noć ranije. U sklopu ponude, posjetiteljima je obašnjavano i o kojim vrstama ribe se radi, a na raspolaganju ih je zaista bilo napretek; špar, oslić, palamida i trlja samo su neke od njih, a izložene su bile i različite vrste školjaka poput gropa i kunjki.
Demonstraciju soljenja ribe izveo je Livio Perin koji se predstavio sa svojom firmom "Šiš-mar". Soliti se mogu sve vrste riba, kazao je Perin, no ipak najbolje vrste za to su morski pas i mačka, raža i ugor.
Inače, posao soljenja ribe u prošlosti su obavljale žene, budući da muškarci uglavnom nisu bili doma. Danas, situacija je obratna, kazao je Perin. Riba se priprema tako da se prethodno izvade iznutrice, nakon čega se stavlja u razblaženu salamuru u koju ide oko deset šaka soli. Nakon umakanja u salamuru riba se objesi na takozvanu "žbicu", odnosno štapić za koji je najpreporučljivije uzeti drvo od smokve koje je savitljivo i ne puca lako.
U sklopu peškarije održan je i kaljski igrokaz "Ki dua više" ("Tko daje više") kojeg je napisao Ante Kolega, a u kojem je prikazano kako se to nekoć u Kalima prije 70-ak godina dražirala riba. Princip kaljske "peškarije" išao na način da trgovci dražitelju na uho šapću cijenu ribe koju on potom prodaje onom tko najviše ponudi. Na dražbi su bile ponuđene različite vrste riba, počevši od srdela do lokardi, no one kvalitetnije, poput podlanica, nudile su se na kraju.
Svoju radionicu izrade čvovrova na konopima održali su i učenici Pomorske škole Zadar. Učilo se kako se veže zastavnik, sidreni čvor i volta, a demonstrirano je i vezivanje muškog i ženskog čvora koji su naoko isti, no kada se bolje pogleda, muški čvor je puno čvršći, pojasnio je jedan od učenika.
Posljednji dan manifestacije "Zadar-more" upotpunila je i klapska pjesma za koju je bila zadužena ženska klapa "Anima Maris", a program je vodio radijski voditelj Gordan Kurtović.
-Sama popara može se svrstati između brudeta i spremanja na “lešo”, budući da se kuha na poriluku, dok se “kapula” stavlja u jako malim količinama. U nju se od ribe stavljaju pas, mačka i tabinja, te krumpir i maslinovo ulje i vino. Sve to potom se kuha od sat do sat i pol, nakon čega je jelo gotovo, pojasnio je.