Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, TZ Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim hrvatskim Društvom razmjene te ostalim partnerima u projektu predstavlja program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017., koji će se održati u terminu od 01.-05. veljače.
Treći po redu Tuna, Sushi & Wine Festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.
Festival će biti podijeljen na stručni dio i program za javnost:
Stručni dio obuhvaća edukaciju i stručnu izobrazbu chefova zadarskih restorana u kulinarskim vještinama japanskih sushi majstora. Edukaciji će prisustvovati i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru. Za japanske uzvanike i novinare planiran je obilazak i upoznavanje Zadra i Zadarske županije. Festivalski program otvoren za javnost obuhvaća origami radionice u suradnji s Hrvatskim origami društvom u Arheološkom muzeju Zadar, posjet tuna farmi, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, predavanje i izložbu fotografija o izlovu jadranske tune u Gradskoj loži, gastro događaj na Narodnom trgu, svečana gala večer u Arsenalu te javno otvorenje festivala uz tjedan posebne prigodne ponude specijaliteta od tune u zadarskim restoranima.
PROGRAM TUNA, SUSHI & WINE FESTIVALA 2017.
01.02.-05.02.
Izložba fotografija: „Izlov” – službeno otvorenje Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017. –
Gradska loža u 11:00 sati
Opis izložbe: Jedan dan u izlovu tune
Fotograf: Danijel Kolega
Ulaz besplatan!
02.02.
Predavanje: Uzgoj tuna u Hrvatskoj – u sklopu izložbe fotografija Izlov u Gradskoj loži
u 11:00 sati
Predavač: Krstina Mišlov
Ulaz besplatan!
02.02.-04.02.
Origami radionice u Arheološkom muzeju Zadar www.amzd.hr u suradnji s Hrvatskim
origami društvom u tri termina: 10:00, 11:00 i 12:00 sati tijekom tri dana
Voditeljica origami radionice: Sanja Srbljinović Čuček
OPŠIRNIJE: http://sanja-origamiart.blogspot.hr/
01.02.-05.02.
Tjedan specijaliteta od tune u zadarskim restoranima po promo cijenama
02.02.-03.02.- stručni dio – edukacija u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj
školi
Edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela za učenike Hotelijersko turističke i
ugostiteljske škole zajedno s master sushi majstorima i poznatim zadarskim
masterchefovima. Sudjeluju MBS TV show s MASTERCHEF Toshihiro Nakatsuji,
japanski sushi majstori zajedno s profesorima i učenicima Hotelijersko turističke i
ugostiteljske škole te zadarskim kuharima te pomocnim sushi majstorima iz Ginger
Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.
GASTRO SUBOTA:
„Tuna specijaliteti na Narodnom trgu i sushi specijaliteti u Arsenalu”
DOGAĐAJ NA OTVORENOM S POČETKOM U 11:00 SATI
JUTARNJI PROGRAM NA NARODNOM TRGU I FORUMU U 11:00 SATI
04.02. – NARODNI TRG – gastro specijaliteti u 11:00 sati
* javno predstavljanje kulinarskih vještina i specijaliteta od tune zadarskih restorana na
Narodnom trgu
* otvorenje programa – izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei,
* nastup grupe Funky Sisters
* Gradska loža – Izložba fotografija Izlov – fotograf Danijela Kolege
04.02. – FORUM – prezentacija tradicionlanih japanskih borilačkih i obrambenih
vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova u 11:00 sati
04.02. – ARSENAL – GALA VEČER S POČETKOM U 20:00 SATI
VEČERNJI PROGRAM U ARSENALA
* piće dobrodošlice uz proizvode tvrtke Maraska
* otvorenje programa u Arsenalu – izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice
Mayumi Kamei
* performance rezanja tune u Japanu popularnog imena Maguro Kaitai
* buffet večera sa specijalitetima od tune (sushi i sashimi) uz povoljne cijene pića u
suradnji s Udrugom zadarskih ugostitelja, Cehom ugostitelja Zadar i japanskih sushi
majstora
* performance japanskih sushi majstora i priprema i degustacija sushi specijaliteta s
pomoćnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz
Zagreba i Splita.
* MBS TV show s MASTERCHEF, profesionalni kuhar i vlasnik lanaca VIP restorana te
rezač tune Mr. TOSHIHIRO NAKATSUJI zajedno sa suradnicima, održat će performace za
posjetitelje gala večeri u Arsenala i pokazati kako se reže riba potrebna za pripremu
sushi-a, formiranje sushi-a i ostalih jela od tune uz pomoć sushi majstora iz Ginger Sushi,
Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.
* voditelj gala večere Frano Ridjan
* glazbeni nastup – japanska jazz pjevačica Kayoko Minami
* glazbeni nastup Jacques Houdek
*predstavljanje novog brenda ToroCro Maguro. Radi se o hrvatsko – japanskom brendu, koji je prisutan na svjetskom sushi i sashimi tržištu. Njegovu kvalitetu i okus potvrđuju i 3 zlatne zvjezdice koje mu je dodijelio iTQI (International Taste & Quality Insitute Brussels) i čime se Kali tuna izrazito ponosi.
Uzgojena u netaknutoj okolini, ravno iz Jadrana: “ToroCro Maguro”, loved by sushi-lovers!