Vaicanto boutique festival ove će se godine održati od 10. do 15. kolovoza, izvijestili su organizatori događaja koji se ove godine održava pod imenom "Queenvention 2021. - Three + One". Ovo će ujedno biti prilika da se obilježi obljetnica 50 godina od okupljanja "originalne" postave grupe Queen i 30 godina od smrti legendarnog pjevača Freddieja Mercuryja.

Druga godina Vaicanto boutique festivala spoj je glazbenog dijela, gastro festivala i kulturnih događanja te je tako jedinstven u Europi i postavlja temelje za dolazak što većeg broja fanova iz cijelog svijeta. Iako planiran i 2020. godine, otkazan je zbog krize uzrokovane COVID 19 virusom. I upravo su zato organizatori imali još više vremena i pred sebe stavili dodatni izazov - stvoriti još bolju i atraktivniju ponudu posjetiteljima koji stižu iz cijeloga svijeta. I u tome su, malo je reći - uspjeli.

- Krenuvši sa idejom o ovom projektu uvidjeli smo da ne postoji ovakav tematski festival nigdje u Europi te je cilj otpočetka bio pozicionirati grad Zadar i županiju na karti posebnih boutique festivala. Trenutno smo u komunikaciji sa većim brojem fan klubova iz zemalja poput Njemačke, Poljske, Italije, Francuske i Austrije a iznimno mi je zadovoljstvo ali i svojevrrsno priznanje što nam se javila gđa Jackie Smith iz Velike Britanije koja je osnivačica službenog fan kluba grupe Queen koji djeluje još od 1982. godine i izrazila se pohvalno po pitanju Vaicanto festivala te s njim upoznala i članove fan kluba od koji su nas neki već kontaktirali po pitanju informacija o dolasku, boravku,smještaju i drugim turističkim informacijama kao i neki članovi ostalih fan klubova. Naš cilj je da Vaicanto festival postane jedno od vodećih svjetskih okupljanja Queen fanova i siguran sam da ćemo u tome i uspjeti, kaže u ime organizatora, Borut Gatara.

Ljetni spektal odvijat će se u staroj zadarskoj gradskoj jezgri i to na nekoliko prestižnih lokacija - zadarski Forum, zadarska riva, novouređeni bedemi, a pripremljen je zabavan i raznolik program.

Izložba fotografija 80s And Still Rollin jednog od najpoznatijih svjetskih rock n roll fotografa - Briana Rašića, u suradnji sa odjelom za kulturu i šport grada Zadra, bit će postavljena na bedemima uz jedan dodatak kao iznenađenje za sve posjetitelje a kojom će se povezati jedna svjetska i lokalna glazbena priča.
"W8 Freddies Food Festival" - istovremeno će trajati gastro festival na kojem će u ponudi biti pomno izabrana jela i pića identična onima koje je Freddie Mercury inače služio na svojim zabavama, u sklopu turneja ili okupljanjima.

Queen boat trip: jednodnevni tematski izleti brodom uz najbolje klupske obrade "The Queena" po zadarskom akvatoriju brodovima Zvijezda Kvarnera i Arbiana


- Open air workout sa glazbenom tematikom 80-ih i Queena na nekoj od atraktivnih lokacija u samom centru grada


Centralni događaj je Open air koncert na zadarskom Forumu, na kojem će nastupiti "Queen Real Tribute", najbolji europski Tribute to Queen band iza kojih su velike turneje po Kini, Južnoj Koreji, Rusiji i gotovo cijeloj Europi kao i projekt "The Spirit of Freddie Mercury" gdje su u 75 dana odradili 63 koncerta po Njemačkoj,Austriji i Švicarskoj.

Poseban gost koncerta bit će Michelle Luppi, aktualni član legendarnog benda Whitesnake, koji će sa Queen Real Tributeom izvesti nekoliko skladbi grupe Queen i Whitesnakea.

Posebno je zadovoljstvo najaviti i sudjelovanje Zadarskog komornog orkestra, svojevrsnu premijeru u jednom ovakvom glazbenom projektu te također pratnju okteta Muzikon zbora.

Prostor gledališta na Forumu bit će postavljen u više odvojenih zona, u skladu sa odredbama nacionalnog stožera o načinu održavanja javnih okupljanja. Sve informacije dostupne su službenoj Facebook stranici @Vaicantofestival. Karte su preko sustava Eventim od jučer dostupne na sljedećem linku.