U svijetu kulinarstva najprestižniji vodiči za sladokusce su Michelin i Gaullt&Millau. Dok Michelin zvjezdicama nagrađuje tzv. haute cuisine, Gaullt&Millau orijentiran je isključivo na kvalitetu jela, a restoranima koje smatra najboljima dodjeljuje kuharske kape, tzv. "toke".

U manji krug restorana koji se mogu podičiti prisutnošću u vodiču ušao je i restoran Maškovića han, koji je svojom drugom tokom, od četiri moguće, nagrađen za napredak postignut u protekloj godini.

U Maškovića hanu u Vrani, kojega je u 17. stoljeću gradio Jusuf Mašković, namjernicima se pruža smještaj, a nešto manje je poznato da u okviru njega djeluje i ovaj izvrsni restoran. Karta jela bazirana je na mikrolokaciji i podneblju iz kojeg vuče kvalitetne i ukusne namirnice kao što su tuna, janjetina, kokoš, koji se spajaju s povrćem lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz ovog kraja.

Već kratki pogled na meni pokazuje da restoran ne robuje tradiciji, već ove provjerene namirnice prezentira na moderan način - tu su carpaccio od brancina, confit od tune, Cezar salata Maškovića Han (panceta od tune salata s dresingom od inćuna i paški sir), orzoto od sušene ovčetine, ragu od sipe sa sotiranim bobom i gnudima od paške skute, steak od tune, janjeća cigančica....

Novi atraktivni meni osmislio je poznati chef Tom Gretić, a u stvarnost ga pretvara glavni kuhar Ante Čudina. Glavni problem je, zapravo: što s menija odabrati pri posjetu hanu? Evo koji je odabir napravio pisac teksta za vodič Gault&Millau Croatia 2021.:

- Budući da je Vrana poznata po ovčarstvu, janjetini i siru, odlučili smo se za jelovnik koji najbolje opisuje taj kraj. Janjeći tartare posipan svježim ribanim hrenom, poslužen uz fermentirani žumanjak jajeta, paštetu od pečenih crnih maslina i prepečeni domaći kruh bio je ukusan početak večere. Ljutina hrena i pikantnost maslina lijepo su se složile s okusom mlade janjetine. Za glavno jelo odabrali smo sporo kuhanu pohanu janjeću koljenicu. Izuzetno mekano meso kojemu je krusta od pohanja dala hrskavu notu. Janjetina poslužena na kremi od krumpira, uz pečeni mladi luk i cherry rajčice, rekonstrukcija je starinskog jela iz toga kraja. Za desert smo odabrali baklavu s pistacijom. Taman slatka i sočna baklava oduševila nas je, posebno jer je bila poslužena uz pravu tursku kavu u tradicionalnoj džezvi, iskazao je svoj gastronomski doživljaj ocjenjivač vodiča Gault&Millau.

Zbog podizanja ljestvice gastronomske ponude restoran je tako dobio svoju drugu od četiri moguće Gault&Millau toke.

Kako je atraktivni han tijekom ljeta dosta dobro posjećen, preporučljivo je rezervirati svoje mjesto na telefon 023/333-230, 099/449-6430 ili mail [email protected] Ipak, kao objekt koji je sagrađen kao prenoćište putnika i namjernika, nema sumnje da će gostoljubljivi domaćini pronaći način da vas ugoste ako i nenajavljeni dođete u njega.