Knjižničar zadarske Gradske knjižnice Ante Kolanović svakog tjedna na Radiju 057 daje tjedne preporuke za nove knjige i stripove za sve ljubitelje dobrog i kvalitetnog štiva!

Ovotjedna preporuka je jedan od ponajboljih antiratnih romana svih vremena, "Klaonica 5" Kurta Vonneguta koji koristi stvaran događaj iz svog života - bombardiranje Dresdena, koje je Vonnegut kao ratni zarobljenik doživio i preživio upravo zahvaljujući klaonici iz naslova - kako bi stvorio začudnu mrežu međusobnih odnosa i prikazao sav užas ratovanja.

Ispripovijedan varljivo jednostavnim stilom kratkih rečenica, roman svoju složenost izgrađuje u nelinearnom nizanju epizoda, koja vrhunce radnje, uključujući tu i smrt glavnog junaka, prikazuje već u prvih nekoliko stranica.

Upravo je ta strukturalna složenost, koja balansira između autobiografskog i fantastičkog, ono što izdvaja Vonnegutov stil i čini ga prepoznatljivim.

No Vonnegut nije samo vrhunski stilist: duboki humanizam koji prožima njegova djela, kombiniran s preciznom i dubokom karakterizacijom, njegove likove postavlja u položaj koji nadilazi njihovu neospornu simboličku vrijednost.

Osim društvene, ovaj nam roman tako pruža i profinjenu psihološku sliku katastrofalnih posljedica ratnih razaranja, istovremeno razotkrivajući i šire stanje ljudskog duha, njegovu imanentnu osamljenost i sveprisutnu potrebu za povezivanjem.

U tom smislu, ovaj roman, jedno od ključnih djela američke i svjetske književnosti, jedinstven je kao pojava, te je utjecao na toliko brojne književnike koji su stvarali nakon njega da ih je naprosto nemoguće nabrojiti.