Svakog petka u jutarnjem terminu naš radijski voditelj Antonio Šarić razgovara s Antom Kolanovićem o temama koje interesiraju sve ljubitelje dobrog štiva. Pritom ovaj knjižničar zadarske Gradske knjižnice daje tjedne preporuke za nove knjige i stripove!

Ovotjedna preporuka je roman "Berkut" Josepha Heywooda: 28. travnja 1945. Hitler se povlači u svoj bunker, ali ne kako bi počinio samoubojstvo, nego kako bi ga spasio najsposobniji komandos SS-a. S nekoliko pristaša Hitler bježi preko juga Njemačke, ali ih u stopu slijede najiskusniji sovjetski specijalci sa zadatkom da ga živog ili mrtvog dovedu Staljinu... Autor smatra da se, unatoč svim povijesnim dokumentima, zapravo ne zna što se dogodilo s Hitlerom na kraju. Na temelju povijesnih činjenica on razvija imaginarnu verziju o Hitlerovim posljednjim danima.

Osim romana, Ante nam je preporučio i jedan strip, a ovog tjedna to je "Sam samcat" Christopha Chabouta. Na prvi pogled, uzevši u ruke strip "Sam samcat", vjerojatno ćete pomisliti kako je opširan, kako su slova u njemu sitna, i da ga treba čitati polako i dugo. No, u ovom slučaju, prvi dojam vara.

Francuski autor i umjetnik Christophe Chaboute na 372 stranice stripa smjestio je teksta koliko ćete pročitati u jednoj četvrtini Alan Forda. Crtež je jednostavan, no efektan i upečatljiv. Ono na što se Sam samcat najviše oslanja su kadrovi i slijedovi slika koji i bez teksta savršeno dočaravaju atmosferu i pričaju priču. Po naslovu, lako je pogoditi tematiku stripa. Na jednom usamljenom svjetioniku usred mora živi jedan čovjek, fizički deformiran. On nikad nije bio na kopnu, nikad nije pričao ni s kim osim s ocem, a on je davno umro...

Osamljenost, rutina, ponavljanje, asocijalnost, strah, zatvorenost... Ovaj strip prikaz je hrabrosti, pobjede ljudske volje i duha nad beznađem, i još jedan dokaz da je jedino što je u životu zaista stalno i neminovno - promjena.