Od danas je Zadranima i svim posjetiteljima adventskih događanja konačno dostupna aplikacija Advent ZadAR koja s najmodernijom tehnologijom proširene stvarnosti ovogodišnjem zadarskom „Adventu" nudi dodatni bajkoviti sadržaj.

Dovoljno je na suvremenijim androidima (koji imaju AR podršku) instalirati aplikaciju i odabrati neku od brojnih mogućnosti: ukrasiti selfije s adventskog trga sa snijegom, ubaciti na fotku snjegovića, Djeda Božićnjaka ili neke od drugih ponuđenih likova, ili na videu odabrati animaciju omiljenog Djedice koji na saonicama sa sobovima upravo leti iznad Kapetanove kule. No nije to sve, jer aplikacija Advent ZadAR nudi i dodatne mogućnosti.

- Aplikacija ima i mapu s adventskim kućicama, pa se mogu pronaći omiljena jela iz raskošne gastronomske ponude. Prilikom pokretanja aplikacije pojavljuje se mapa s označenim pozicijama adventskih kućica, a odabirom oznake kućice može se pogledati ponuda, dok se odabirom AR ikonice ulazi u čaroliju proširene stvarnosti sa snježnim i drugim efektima, kaže Alenka Bopsić koja je radila na izradi ove mobilne aplikacije. Pored tehnologije proširene stvarnosti i mape s adventskim kućicama, aplikacija omogućava pregled svih događanja na „Adventu u Zadru", a sve fotografije ili video snimci koji se naprave na adventskom trgu, mogu se dalje dijeliti na društvenim mrežama, odnosno na www.adventzadarapp.

Aplikacija Advent ZadAR koristi AR tehnologiju, a riječ je o kratici za augmented reality, odnosno proširenu, miješanu ili obogaćenu stvarnost koja kombinira informacije i sliku stvarnog svijeta sa slojem računalno generiranih sadržaja. Bopsić najavljuje lijepa iznenađenja za sve korisnike te navodi što je sve potrebno kako bi instalacija poput čarolije zaživjela na mobitelima:

- Prilikom instalacije aplikacije, ako nije od ranije već instalirano, potrebno je instalirati Google ARCore servise i uključiti lokaciju uređaja, jer su likovi i efekti povezani s lokacijama „Adventa u Zadru". Potrebno doći na Trg Petra Zoranića, Pet bunara ili Narodni trg da biste ih vidjeli - poziva Bopsić Zadrane na druženje s tehnologijom i čarolijom proširene stvarnosti. Ovaj je projekt podržan od Grada Zadra, Turističke zajednice grada Zadra i komunalnog poduzeća Tržnica Zadar.

Trojka koja je izradila mobilnu aplikaciju Advent ZadAR su Ilija Bopsić („Spring Media"), Stipe Stagličić („Smart Solutions") i Alenka Bopsić („Digitali"). Riječ je o autorima koji iza sebe imaju višegodišnje iskustvo u izradi mobilnih aplikacija, pa je Stagličić autor aplikacije City Bus Zadar, dok su supružnici Bopsić kreirali Zadar Travel, Secret Zadar, Agroturizam Zadar i brojne druge.

- Okupili smo se kao tim na ovogodišnjem MySmartCity hackathonu i počeli razvijati mobilne AR aplikacije. Željeli smo napraviti nešto lijepo za naš grad, naročito za najmlađe, pa smo osmislili mobilnu aplikaciju za ovogodišnji „Advent u Zadru" kako bismo posjetiteljima obogatiti adventski doživljaj - objašnjava gospođa Alenka nadahnuće za izradu aplikacije.

Aplikacija Advent ZadAR može se besplatno preuzeti s Google playa: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.adventzadarapp, ili https://www.adventzadarapp.com, https://www.facebook.com/adventzadarapp, https://www.instagram.com/adventzadarapp.