„Advent u Zadru 2019." je otvoren! Dvosatnim koncertom jedne od najvećih hrvatskih rock grupa „Prljavog kazališta", vatrometom s Kapetanove kule te kratkim pozdravnim govorima direktora Turističke zajednice grada Zadra Marija Paleke i prvog čovjeka „Tržnice Zadar" Tomislava Letinića, glavnih organizatora svih adventskih zbivanja, i službeno je počeo najduži zadarski Advent koji će trajati sve do 2. siječnja.

Adventski trgovi, Trg Petra Zoranića i Trg pet bunara, bili su tijesni za sve one koji su došli pratiti otvorenje i prvi u nizu velikih koncerata koje će ove godine prirediti organizatori.

- Iako je teško precizno izračunati koliko je Zadrana i gostiju bilo u subotu navečer na ta dva trga i na Poluotoku, najskromnije procjene se kreću od 12.000 ljudi pa na više, javljaju iz Turističke zajednice Grada Zadra.

Iako je oko trgova bio stalni "muving" „Prljavo kazalište" je većinu publike skoro puna dva sata držalo na okupu. Slavni rokeri osjetili su dobre vibracije koje su naprosto isijavale te večeri iz publike pa su i odgovorili istom mjerom, iskreno i bez zadrške, redajući svoje najveće hitove stvorene u 40 godina dugoj karijeri.

Iz TZ-a ističu kako se pokazalo da su Houra, Bodalec i ostali bili pravi izbor organizatora baš za svečanost otvorenja, a u svoj su nastup stalno uključivali i publiku. Najsretniji je te večeri svakako bio mladi gitarist Dominik Marasović koji se na Hourin poziv uspeo na pozornicu te od vođe Prljavaca preuzeo gitaru i s bendom odsvirao cijelu jednu pjesmu.

Otvorenje i koncert bili su začinjeni tisućama konfeta koje je jugo raznosilo po trgovima i publici, kao i vatreni slap koji se na početku večeri sručio s Kapetanove kule. Sretniji posjetitelji, točnije oni koji su došli ranije i na vrijeme, imali su i više sreće jer su zauzeli sjedeće pozicije ispred kruga adventskih kućica koje su, sve redom, radile punom parom i nakon završetka koncerta „Prljavaca" oko 23 sata.

A djecu je u publici pred sam koncert zagrijala splitska akrobatska skupina „CROwd Control". Bila je to bar djelomična utjeha što je otvorenje „Adventića", dječjeg Adventa zbog lošeg vremena (opet) moralo biti odgođeno s nedjelje na sljedeću subotu.

Loše vremenske prilike i inače su jedina smetnja ovogodišnjem dobro pripremljenom zadarskom Adventu. U nedjelju navečer, od 21:30 minuta, po programu stiže još jedna velika hrvatska glazbena atrakcija, grupa „Cubismo", a kako za sada stvari stoje, točnije predviđanja meteorologa, kiše u to doba više ne bi trebalo.

A to znači da se vidimo i večeras na još jednoj vrhunskoj zabavi ovogodišnjeg zadarskog Adventa, pozivaju iz TZ-a iz kojeg su dostavili i fotografije snimljene dronom.

Fabio Šimićev/TZ grada Zadra

Atmosferu s otvorenja Adventa u Zadru donosi vam naš fotograf Krešimir Sorić.