Samo malo sunčanih zraka koje su se probile kroz još uvijek prijeteće oblake bile su dovoljne da u subotu ujutro kućice Adventa u Zadru otvore svoja vrata te da se i Zadranima i grupama turista napune dva adventska trga, Petra Zoranića i Pet bunara, javljaju iz Turističke zajednice grada Zadra. 

U priopćenju ističu kako su se pretpremijerno (i konačno) upalili roštilji i kuhala, zacvrčale friteze i zamirisali kotlovi s kobasicama, potekle prve kapi šarolike ponude različitih pića koje će se točiti u sljedećih 40 dana. Već na prvi pogled na jelovnike 25 adventskih kućica jasno je da će ovogodišnja gastro ponuda Adventa u Zadru biti bolja i raznovrsnija nego ikad. Različite inačice fast i finger fooda, kuhanih jela i slastica, s napomenom da se nekoliko kućica ove godine potrudilo složiti mediteranski odnosno riblji jelovnik, obećavaju posjetiteljima guštanje u odličnoj spizi u adventskom ugođaju, ističu iz TZ-a.

U sljedećih nekoliko dana na svim medijskim platformama Turističke zajednice grada Zadra, koja je uz Grad Zadar, "Tržnicu Zadar" te Turističku zajednicu Zadarske županije kao partnera, organizator ovogodišnjeg Adventa u Zadru posjetitelje će detaljno izvještavati o adventskoj gastro ponudi. 

Pokazalo se da su organizatori ispravno postupili kada su otvaranje Adventa odgodili s petka na subotu - upravo u vrijeme predviđene svečanosti te koncerta "Prljavog kazališta" na Zadar se sručio teški pljusak.

Prognostičari su puno optimističniji s predviđanjima za subotu navečer. Kako stvari za sada stoje vremenske neprilike neće pokvariti dugoočekivani besplatni koncert "Prljavaca", nastup akrobatske skupine iz Splita "CROwd Control" te veliki vatromet nad Poluotokom. Svečano otvorenje počinje u 20 sati, a koncert "Prljavog kazališta" je u 21 sat. Program će voditi RTL-ova zadarska novinarka Nikolina Radić.

I nedjelja će biti puna zbivanja - u 10,30 sati je otvorenje Adventića, dječjeg Adventa, a u 20,00 sati je koncert grupe "Cubismo".

Kiša koja nas je pratila cijeli prošli tjedan i zaprijetila da omete adventska zbivanja nije omela ugostitelje na Poluotoku, muzeje i HNK u Zadru da krenu s devetim po redu "Đirom po gradu". Ove je godine čak 18 restorana uključeno u "Đir" u kojem nude adventske menije po cijenama već od 60 kuna, dok su gradske kulturne ustanove već krenule s popustima na ulaznice.

- Uglavnom, Zadar je počeo živjeti svoje adventske dane, dane koji će biti popunjeni vrhunskom zabavom, dobrom spizom i dobrim raspoloženjem. RECI DA! I pridruži se!, pozivaju iz TZ-a.