Znate ih sigurno jer ste ih već vidjeli; imaju cirkuske kostime, penju se i vitlaju zrakom po svilenim trakama poput kolibirija, žongliraju svim i svačim, plešu klasične i ulične plesove, vatrom se igraju poput malene djece, a oko njih uvijek vlada gužva uz uzvike divljenja.

Splitsku akrobatsku skupinu „CROwd Control" lako je zapamtiti jer izvode stvari koje većina drugih smrtnika ne može ili ne zna, a to rade profesionalno, odnosno kao svoje životno zanimanje, opredjeljenje i način života. Klari Carev, Sonji Bonačić, Gianluci De Polu i Janu Hajsoku u radnim knjižicama ne piše pravnik, ekonomist ili glazbenik, već cirkuski akrobata.

- Od toga se može živjeti kao od bilo čega drugoga, a u nekim zemljama poput Italije ili Francuske, cirkuski akrobate dobivaju plaće kao gradski zaposlenici. U Hrvatskoj takvo što još uvijek ne postoji, ali mi smo odlučni živjeti od onoga što volimo i želimo raditi - kaže Jan Hajsok iz četveročlane akrobatske skupine, kojoj večeras od 20 sati pripada uvodni program otvorenja manifestacije „Advent u Zadru". Neće im biti prvi put, a niti prvi dolazak u Zadar u kojemu su već plesali, izvodili akrobacije i zabavljali gledatelje od Trga Petra Zoranića do Narodnog trga i Kalelarge, pa svakako predstavljaju jedan od omiljenijih sadržaja adventske manifestacije.

- Volimo ambijent u kojemu nastupamo u Zadru. Dio je staroga grada, a opet nekako moderan i dinamičan. Također smo uvijek lijepo primljeni u Zadru. Publika zainteresirano prati naš nastup, što nije baš lako jer u zimsko doba zna biti jako hladno, a i treba izdržati na nogama cijelu izvedbu. Zato se radujemo svakom novom nastupu - zagrijava se Hajsok za nove akrobacije. Nedostajat će inače na večerašnjem nastupu jedna članica zbog, kako se kaže, neodgodivih obaveza, ali niti tročlani „CROwd Control" nije ništa slabiji.

- Sve ćemo raditi kao i inače. Nismo specijalizirani za jednu vještinu, pa ako netko nedostaje, uvijek ga zamijeni drugi član ekipe koji nastupa. Dugo treniramo zajedno, i to svakodnevno, pa smo zaista uvježbani, a za neke točke trening ponekad traje godinama kako bi se postigla savršena izvedba - ističe Hajsok. To savršenstvo vidjela je cijela Hrvatska, a također Alžir i Nigerija u Africi gdje su nastupali. Performans je uvijek isti, bez riječi, ali s puno izraza lica i pokreta koji gledateljima sugeriraju radnju i stvaraju interakciju s publikom. Zato se i zovu „CROwd Control" (kontrola publike ili gomile, s kroatiziranim početnim CRO). Hajsok kaže:

- To bi bilo kontroliranje publike kroz iniciranje pozitivne i dobre energije, odnosno provokacije koja promatrače natjera na prilaženje.

I darivanje?

- Najveća nam je nagrada kada gledatelji ostanu do kraja nastupa i podijele dobru energiju s nama, ali bilo je i stvarnog darivanja. Dobivali smo čokolade, slastice, kokice, pizze, pića, a bilo je i papirića s brojevima mobitela - kaže uz osmijeh splitski performer.

Akrobatska skupina ili Udruga „CROwd Control" nastala je prije 15 godina. Jan i Gianluca bili su plesači u splitskom plesnom studiju „DNF", potom u poznatom splitskom „Kam-HRAM-u", Centru novog cirkusa, dok je Sonja završila fitnes i rekreaciju na Kineziologiji, a Klara je gimnastičarka i fizioterapeut. No svi su oni svoj profesionalni život vezali uz „CROwd Control".

- Kod nas nije poznato, na primjer, da se ljudi za cirkuske akrobate inače obučavaju na cirkuskim fakultetima i dobivaju diplome. Mi smo sve to naučili sami, ali i dalje učimo od drugih. Tako s kolegama razmjenjujemo iskustva, družimo se, a onda sve to kroz razne radionice prenosimo drugima - ističe Hajsok. Večerašnji performance uvod je u četrdeset dana adventske manifestacije, gdje će Zadranima pokloniti nešto od njihove magije.