Pridonoseći razvoju i širenju talijanske kulture u svijetu, Zajednica Talijana u Zadru od 18. do 24. studenog. u svojim službenim prostorijama (Ulica Borelli 8) priprema prigodan program povodom četvrtog izdanja Tjedna talijanske kuhinje u svijetu.

Cilj ove manifestacije je promicanje talijanske kuhinje, tipičnih talijanskih jela i proizvoda te same talijanske kulture kroz razne prezentacije jela, degustacije, tečajeve kuhanja, seminare, ali i kroz film, izložbe fotografija...

Tema ovogodišnjeg izdanja je "Edukacija o prehrani: Kultura okusa" gdje se naglasak stavlja na zdravu i uravnoteženu prehranu, ali i na tipične te zaštićene proizvode talijanskih pokrajina.

Zajednica Talijana Zadar tom prilikom je pripremila program u kojem će poznati zadarski kuhari Renato Kraljev, Josip Vrsaljko te Robert Pinto u večernjim satima prezentirati pred publikom pripremu tipičnih talijanskih mesnih i ribljih jela te pripremu talijanskih slastica koja će nazočni potom imati prilike i probati te uz to degustirati vrhunska talijanska vina. U ovu manifestaciju je uključen i talijanski dječji vrtić Pinocchio, gdje će djeca uz instrukcije vrsnog kuhara imati priliku naučiti te sama se okušati u izradi talijanske tjestenine.
Manifestacija će se završiti u subotu, 23. studenog prigodnim domjenkom. Dobrodošli su svi gladni dobrog provoda!

PROGRAM ZA TJEDAN TALIJANSKE KUHINJE U SVIJETU

18. studeni u 18 sati

Prezentacija u čast 500-te obljetnice smrti Leonarda da Vincija - da Vinci kao genije, izumitelj i inovator u kuhinji
Predavač: Eduardo Kotlar
Prezentacija i degustacija Proseca - Rebuli Prosecco Settegrammi
Chef: Renato Kraljev

19. studeni u 18 sati

Predavanje na temu zdrave prehrane i dijetalne kuhinje - Piramida zdravlja
Predavač: prof. Božo Sorić
Talijanske zdrave slastice - Torta Mimosa - prezentacija i degustacija
Chef: Josip Vrsaljko

20. studeni u 18 sati

Sarde alla Muranese con la polenta morbida - prezentacija pripreme hrane i degustacija
Chef: Robert Pinto
Prezentacija i degustacija vina - Salvaterra Pinot Grigio
Predavač: Eduardo Kotlar

21. studeni u 18 sati

Pastissada di manzo - prezentacija pripreme hrane i degustacija
Chef: Josip Vrsaljko
Prezentacija i degustacija vina - Salvaterra Marone Clasicco
Predavač: Eduardo Kotlar

22. studeni u 10 sati

Izdrada tjestenine - Talijanski dječji vrtić Pinocchio (samo za djecu vrtića)
Chef: Renato Kraljev

22. studeni u 18 sati

Izrada tjestenine - prezentacija izrade i degustacija
Chef: Renato Kraljev

23. studeni u 18 sati

Završni domjenak