Dugoočekivani Derivat #1 - festival dobre glazbe i druženja doživio je svoje prvo izdanje. I to kakvo! Stotine Zadrana i gostiju, ljubitelja druženja i dobre svirke, slile su se na prostor iza Gradske knjižnice i od popodneva do sitnih sati uživale u muzici i popratnim sadržajima. Producent festivala Juraj Aras tjedan dana poslije sabire dojmove i oni svakako imaju pozitivan predznak.

- Oduševljeni smo bendovima i publikom. Cijeli dan, kroz tonske probe i svirke odvijalo se ugodno druženje i komunikacija između organizatora, bendova i publike, pravi produženi dnevni boravak na otvorenom čiju je dimenziju dodatno obogatio Banak na Derivatu, kaže Aras.

Uz buvljak, craft piva, kavu, hranu i rukotvorine, performans Tine Keserović u suradnji s brendom Šareni artikal kao hommage Nadi Dimić sa starom Bagatovom mašinom, kao i radionice i štandove organizacija Pozitivan ritam i Vlajternativa dogodio se i simpatičan trenutak "letenja" Ana - Marije, basistice Repetitora koja je sudjelovala na yoga sessionu.

- Šteta što smo pomiješali datume jer je bilo dosta djece i u toj gužvi u organizaciji propustili smo realizirati dogovoreno dijeljenje sladoleda slastičarne Donat, ali to ćemo ispraviti u nekom od sljedećih Banaka. Iako smo radili program za ciljanu publiku koja je zanemareno lice Zadra, dojmljivo je ipak bilo kako je cca. 700 ljudi pred žestokom, bučnom i deliričnom glazbom punom "agresivne" energije i znoja, u pauzama i na kraju koncerta djelovala i ponašala se kao da su upravo izašli s koncerta komornog orkestra u katedrali, pristojno, oplemenjeno i vedro. Jedino je količina mokrih majica i crvenih obraza odavala o kakvoj se eksploziji radilo. To je ta kultura, to je taj građanski rock&roll i to je to lice Zadra kojeg njegujemo. U zahvalama publike česti komentar kojeg smo primali je: ne izlazimo više toliko vani, nemamo gdje ni zašto, hvala vam na ovome, ovo je moj Zadar.

- K tome još i činjenica da je publika odvojila novce da plati ulaznicu i potroši na programu govori o jednom širem društvenom angažmanu i zajedništvu. Hvala publici i svima koji su pomogli. Hvala i Gradu Zadru, Ministarstvu kulture RH, Zadarskoj Županiji i TZG Zadra koji su prepoznali program i sufinancirali ga. Sljedeće godine nadamo se još ozbiljnijoj podršci jer je činjenica da je ovakav program Gradu potreban i da ga mi znamo punokrvno i profesionalno realizirati.

Ipak, nije sve išlo glatko pa je i ovo prvo izdanje imalo svoje muke koje su, srećom, svladane ili amortizirane.

- U strujnom krugu nam se ispriječio EU standard. Spas je što smo u timu imali tri vrhunska elektro profesionalca koji su riješili problem i nakon dvadeset minuta pauze bez struje program je nastavljen punim plućima. Nažalost, to je bio termin benda koji nisu uspjeli svirati. Već sad možemo najaviti prvi bend za Derivat # 2, a to su upravo oni: dRBonito. Zanimljiva je metafora ovog problema sa strujom u kojem jedan EU standard ipak nije u stanju zaustaviti žilavu i snalažljivu nezavisnu scenu, kaže Aras koji za idući mjesec najavljuje nove aktivnosti Teatra Verrdi, reviju Nosi se. 

Nenad Pepić, glazbeni urednik festivala ističe društvenu vrijednost festivala:

- Iako smo u  slaganju koncepta Derivata kao glazbenog i društvenog događaja festivalskog karaktera pristupili iz pozicije kako ćemo ponuditi program bez kompromisa i pridržavali se toga do kraja, izuzetno nam je drago da su građani prepoznali tu namjeru i pomogli svojim dolaskom i podrškom. Posebno zadovoljstvo su i izjave brojnih izvođača kako im se izuzetno sviđa line up koji pokriva razna glazbena polja od eksperimentalne glazbe i minimalističkog rocka do elektronske glazbe, što daje određenu različitost u odnosu na slične događaje. Iz svega je razvidno kako ovakav i slični događaji moraju biti legitiman dio kulturno-društvenog identiteta Zadra. U tom smislu, nadamo se kako će sljedeći projekti biti bolje valorizirani i podržani zbog njihove važnosti u razvoju različitih zadarskih urbanih identiteta, zaključuje.