Ovogodišnji KvART 2019 u centar zbivanja stavlja "stvaranje" kao pokretačku snagu razvoja svakog pojedinca i društva. Mod kreiranja, stvaralački zanos i energija koja se pri tome oslobađa pokretač su pozitivnih društvenih promjena i izgradnje proaktivne zajednice. Ujedno je to i glavna tema ovogodišnjeg KvART-a koja de se predstaviti javnosti pod zajedničkim nazivom „Smart Kvart: Makerspace". 

Dnevni boravak Kvarta, odnosno prostor neposredno uz Gradsku knjižnicu Zadar, ove godine postaje zona stvaranja u kojoj će svi koji navrate do Kvarta imati prilike uključiti se, naučiti kako stvoriti nešto novo, te iskoristiti vlastiti stvaralački potencijal! 

Kroz devet dana festivala, a posebice vikendima, u Kvartu će se pokazati na koji način uz pomoć uređaja reciklirati i prerađivati plastični otpad, crtati s 3D olovkama, stvarati konstrukcije od slamki i izrađivati papirnati strujni krugovi, ali i ukrašavati stolice, izrađivati origamiji i avioni od papira, te će se zainteresirani moći upoznati s robotikom, Arduino igricama, meteorologijom, astronomijom, kemijom, ali i brojnim drugim zanimljivim sadržajima! 

- S posebnim zadovoljstvom najavljujemo dolazak udruga FabLab i STEAM Hrvatska koji Zadranima donose pregršt radionica na temu digitalne proizvodnje, dizajna promišljanja, biosignala i ostaloga, čime podjednako pokrivaju tehnološku, ali i ekološku komponentu, kao jednu od gorudih problema današnjice, te cijenjene i dobro znane lokalne aktere - od Ante Marjanovida, zadarskog profesora i člana Zadar Developers Hub-a, koji godinama organizira radionice i educira djecu i mlade inovativnim sadržajima, preko Centra izvrsnosti za fiziku Grada Zadra i Društva pedagoga tehničke kulture Zadar, sve do Aerokluba Zadar i Astronomsko astronautičkog društva Zadar koji će djeci, mladima i odraslima približiti svijet koji se odvija iznad nas, ističu organizatori Kvarta.

Stvaranje je tema prožeta kroz sva umjetnička područja KvART-a. I zato će se na KvART-u održati likovna kolonija u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, dramska radionica pod palicom akademskog glumca Luke Barešida, radionica blackout poezije u organizaciji ZaPisa, language café koju de na francuskom jeziku voditi Rea Lujid ispred Hrvatsko-francuske udruge Zadar i udruge CINAZ, filmska radionica u izvedbi zagrebačke udruge Djeca susredu umjetnost poznatijih po organiziranju filmskog programa Sedmi kontinent, parkour radionica u organizaciji zajednica parkour udruga iz zemlje i inozemstva, pored brojnih glazbenih radionica vođenih domaćim i stranim glazbenicima o kojima više možete saznati na službenoj internetskoj stranici festivala i daljnjim objavama.