Od utorka će se u Zadru dogoditi - origami! Ta tradicionalna vještina i nacionalna japanska umjetnost izrade likova i modela od papira (ili drugih materijala) predstavlja se od utorka do četvrtka u sklopu petog Tuna, Sushi & Wine Festivala putem radionica za djecu i mlade u Arheološkom muzeju Zadar.

- Imat ćemo i grupu umirovljenika, što me posebno veseli - kaže nam voditeljica radionice i hrvatska umjetnica izrade origamija Zagrepčanka Sanja Srbljinović Čuček, objašnjavajući kako origami nema dobnih, spolnih, rasnih ili bilo kakvih drugih zapreka ili ograničenja.

- Origami nas uči strpljenju i disciplini koja je potrebna kada se nešto radi rukama, a od papira se može napraviti svašta i može se početi bilo kada. Origami je primjeren svakoj dobi, pa je kod djece više poput igre, dok je starijim osobama potreban zbog poticaja za rad i upotrebu ruka, kreativnosti i mašte. Ono što ne koristimo, to nestaje - kaže Srbljinović Čuček. Tako je slavni origami majstor Akira Joshizava od standardnih 200 uspio napraviti 50 tisuća najrazličitijih modela od običnog papira, ali i kartona, folije ili hamera. Polaznici radionice izrade origamija u sve će se to moći uvjeriti tijekom praktične nastave u terminima od 10, 11 i 12 sati u utorak, srijedu i četvrtak, a svoje stečene vještine moći će jednostavno usavršavati u svakom slobodnom trenutku. Cilj je, nada se majstorica origamija iz Zagreba, da jednog dana u Zadru zaživi origami klub te da se tijekom jednog od narednih Tuna, Sushi & Wine Festivala održi origami konvencija kakve su, primjerice, česte u susjednoj Italiji.

- Jako se veselim radionici i novom susretu sa Zadranima, a također sam jako zahvalna Arheološkom muzeju koji će ustupiti prostor za radionice i vitrine za prekrasnu izložbu koju ćemo imati - govori Srbljinović Čuček.

Radionica izrade origamija traje od 9. do 11. travnja u Arheološkom muzeju Zadar, a organizirana je u suradnji s Hrvatskim origami društvom. Vještina origamija danas se upotrebljava u nano kirurgiji, koristi se za svemirska istraživanja ili projekte američke NASA-e, a od svega toga nešto je već bilo predstavljeno tijekom ranijih festivalskih radionica.