Večerašnjim predstavljanjem knjige "Arbanaški na raskrižju: vitalitet i održivost jednog manjinskog jezika" autorica Lucija Šimičić i Klara Bilić Meštrić te sutrašnjim natjecanjem Sv. Krševan Boulder Open 2018. završava program obilježavanja Dana grada Zadra. Program je započeo 5. studenog izložbom "Zadar 1918. - u povodu stogodišnjice završetka I. svjetskog rata", nakon čega su slijedile brojne kulturne, zabavne i sportske manifestacije. U petak 23. studenog održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljene nagrade zaslužnim pojedincima.

Obilježavanje Dana grada Zadra ove je godine popraćeno primjerenim i nadahnutim vizualnim rješenjem. Iz Gradske uprave odlučili su se obratiti nagrađivanom zadarskom dizajneru i ilustratoru Filipu Peraiću, koji je javnosti postao poznat po originalnim portretima američkog profesionalnog košarkaša Jamesa Hardena. Tim su činom napravili i otklon od konvencionalnih rješenja kakva su se nudila prošlih godine.

- Iz Grada su me kontaktirali i izrazili želju da sudjelujem na projektu. Suradnja je bila ugodna, trajala je otprilike dva tjedna, a rezultirala je materijalima za Dan grada Zadra: plakatom, brošurom i pozivnicom, kaže Peraić.

Prijedlog Grada Zadra bio jer da motiv vizuala budu bedemi, s obzirom na nedavno uvrštenje bedema na popis baštine pod zaštitom UNESCO-a.

- Bedemi su bili zanimljiv motiv, a ovo rješenje je izabrano između nekoliko različitih prijedloga na temu zidina. U odabranom rješenju sam ih uzdigao i isprepleo, stavio u položaj u kojem ih nismo navikli gledati. Pokušao sam njihovu zanimljivu geometriju koristiti kao grafički element, njihove detalje, oštre i manje oštre kuteve, bez suviše dekorativnih elemenata i boja, ističe Peraić.

Mladi Zadranin bavi se ilustracijom i dizajnom, a najčešće surađuje s klijentima iz inozemstva. Trenutno radi paralelno na nekoliko projekata, među kojima su ilustracije za novo izdanja američkog Forbes magazina, naslovnica Atlanta magazinea itd. Magistrirao je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2013., a karijeru je započeo još tijekom studentskih dana. Nema sumnje da će mu i ovo iskustvo otvoriti nova vrata i pomoći u realizaciji svojih originalnih zamisli.