Zajednica Talijana Zadar i Universita Popolare iz Trsta u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Zadra organizira 11. kolovoza 2018. veliki glazbeni spektakl „Tribute to Battisti & Mogol" na zadarskom Forumu, s početkom u 21.30 sati.

Grupa „Canto libero" iz Trsta na čelu s pjevačem Fabiom Red Rossom izvodit će talijanske evergreene poput „Mi Ritorni In Mente", „Una donna per amico", „Marina", „Quando quando" i mnoge druge. Njihovi koncerti u Italiji uvijek budu rasprodani, a zadarska publika moći će besplatno uživati u ovom koncertu.

 Lucio Battisti (1943.-1998.) bio je skladatelj i pjevač, njegova glazba je bila ne samo inovativna, radi se naime o socio-kulturološkom fenomenu: u glazbenoj literaturi se mogu naći studije o tekstovima njegovih pjesama. Battisti je bio najaktivniji 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a vrlo popularan je i kod današnjih generacija. Prodao je preko 25 milijuna ploča, a među njegovim fanovima su pokojni David Bowie, Vasco Rossi, Luciano Ligabue i drugi. Na početku je samo svirao, pjevačku karijeru je započeo tek nakon upoznavanja sa skladateljem Giuliom Rapettijem (Mogol). Battisti je jedan od rijetkih koji su imali dvije pjesme na prvom i drugom mjestu glazbene ljestvice i to Il mio canto libero i Il nostro caro angelo (1973.), iza njega su bili Elton John i Pink Floyd.

Gostovanje talijanskih glazbenika, nakon velikog koncerta Zicchera u Jazinama, vrlo su rijetka u Zadru. Bit će to prvi od tri glazbena događaja na Forumu u idućih sedam dana.