Posedarci i njihovi gosti u predvečerje 20. srpnja 2018. uživali su u drugoj po redu "Fešti od ribe i vina - Posedarje 2018. koju su organizirali Općina Posedarje, u suradnji s Udrugom za ruralni razvoj Ravni kotari, Udrugom Posedarje moje, TZ- om Općine Posedarje i vrijednim volonterima.

Posedarska riva postala je prodajni prostor lokalnih izlagača. Tako su okupljeni uživali u vrhunskim kapljicama vina, domaćim likerima, proizvodima zadarskih benediktinki, ukusnim slasticama od smokava te proizvodima od ljekovitog bilja.

Uz prodajni dio fešta je za cilj imala oživjeti običaje ribarenja i pripreme morskih delicija. Gosti su naučili što je to vrtanje daganja, zašto je takva priprema školjaka ukusna te su i sami uživali u degustaciji daganja i ribe.

Prije početka koncerta gosti fešte imali su nesvakidašnji priliku, sudjelovali su u povlačenju mreža s domaćim ribarima.

"Ovogodišnja fešta nastavak je veoma uspješne prošlogodišnje koja je sve oduševila i imala jako pozitivne reakcije, kako od medija tako i od mještana. Zbog toga smo imali težak zadatak da ovogodišnja fešta bude bolja od prošlogodišnje, ali smo u tome ipak uspjeli. Tome su doprinijeli Udruga Ravni kotari, Udruga Posedarje moje te posebno vrijedni volonteri kojima ništa nije bilo teško i koji su s osmijehom odrađivali svoj dio posla, rekao je je Ivica Klanac načelnik Općine Posedarje.

I ove godine je prikazano ribarenje i stari ribarski alati poput lova mrežom potegačom (u Posedarju poznata kao braganja), ribolov pod svićom te prikaz pletenja vrša. Gosti su bili oduševljeni što su mogli sudjelovati s domaćim ribarima u ribolovu. Podijeljeno je preko 100 kg ribe i 100 kg dagnji, što je popraćeno dobrom kapljicom vina lokalnih proizvođača. Domaći OPG-ovci su upotpunili ponudu raznovrsnim proizvodima. Šlag na kraju za mnogobrojne posjetitelje bio je koncert Tomislava Bralića i klape Intrade, s kojima se guštalo do dugo u noć.

Udruga za rurani razvoj Ravni kotari ponovno se pokazala dobrim partnerom po pitanju organizacije događaja koji imaju za poruku oživjeti tradicionalan način života i izvornih lokalnih proizvoda.

"Mi smo kroz svoj rad uvijek isticali važnost povezivanja i umrežavanja svih aktera koji mogu istaknuti važnost naših običaja, gastronimije i turizma, bilo da se radi o ruralnom dijelu županije ili Posedarju, s kojim već drugu godinu za redom uspješno surađujemo. Ovakve fešte treba organizirati u svakoj općini naše županije kako bi se domaći i strani gosti mogli involvirati u naše običaje i na jedan dan biti aktivni turisti, izjavio je Vlado Rapan, predsjednik Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.

Veselje, ples i pjesma obuhvatili su posedarsku rivu kada su na nju stupili Tomislav Bralić i klapa Intrade.