Večeras u okviru manifestacije Silbensko kulturno ljeto - Silba Summer Festival na otoku Silba započinje trodnevni spektakl - Silba Vibra Fest! 

Ovo je treće izdanje ovog zanimljivog festivala koji je u svega nekoliko godina postao pravi festivalski brend i omiljena manifestacija umjetnika i glazbenika koji će već u petak na Silbu stići iz najrazličitijih krajeva Hrvatske, ali i Europe. Silba Vibra Fest se održava u organizaciji inicijative Silba Vibra koju čini deset mladih entuzijasta, na čelu s Paulom Bolfan, koja je ujedno i idejna začetnica i autorica koncepta Silba Vibra Festa. 

"Nakon što se festival prvi put održao u ljeto 2016. godine i odmah zatim na manifestaciji prve Božićne čarolije na Silbi doživio svoje drugo izdanje, nakon pauze u 2017., ove ćemo godine doživjeti najraskošnije izdanje Silba Vibra Festa do sada. Tako će, uz očekivane koncertne i zabavne sadržaje, ovogodišnji Silba Vibra Fest imati i posebno naglašen edukativni program na teme zaštite od požara, zaštite flore i faune i zaštite vode i mora", naglašava Paula Bolfan.

Festival će u petak 22. lipnja započeti obrazovnim i informativnim predavanjima za djecu i odrasle, od kojih treba svakako istaknuti radionicu Ane Lukin i tima DVD-a Silba, o opasnostima požara i o tome kako se treba ponašati na otoku, u slučaju požara. Tijekom drugog festivalskog dana, posjetitelji će moći saznati što čini floru i faunu otoka i kako je zaštititi te koja je važnost upravljanja otpadom. Tijekom trećeg festivalskog dana, glavna tema radionica bit će zaštita vode i mora. Radionicu o zaštiti vode vodit će Eugen Motušić, predsjednik Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe.

Zaštita vode je, naglašavaju organizatori Silba Vibra Festa, posebno važna tema, zbog činjenice da se mnogi otoci, posebnice oni mali poput Silbe, tijekom ljetne sezone suočavaju s nedostatkom pitke vode. "Upravo je zbog toga važno naučiti koliko je važno paziti na dnevnu potrošnju vode. Uz ovu važnu temu, tijekom posljednjeg, trećeg festivalskog dana, imat ćemo priliku učiti i o zaštiti mora. Stanovnici morskih područja primjećuju kako je Jadranska obala posebno zagađena plastičnim otpadom ove godine. Što znači plastika u moru i kako se ponašati kako bismo smanjili zagađenje plastikom, teme su koje također otvaramo na našim radionicama, a nakon informativnih edukacija djeca će pod vodstvom odgajateljice Nate i uz pomoć volontera izraditi i prigodne materijale, koji će se potom postaviti po otoku kako bi turisti u sezoni bili upoznati s pravilima ponašanja na otoku. Pravila su važna kako bi otok sačuvao prirodne ljepote koja ga čine jednom od najpoželjnijih otočkih turističkih destinacija na Jadranu", naglašava Bolfan.

A kkao ne bi sve ostalo samo na edukativnim sadržajima, jer Silba Vibra Fest je na glasu i kao festival sjajne zabave, tijekom svih festivalskih večeri, održavat će se i jam sesije u kojima će svoje umjetničke snage udružiti najrazličitiji glazbenici i gosti Festivala. Prve večeri, muzicirat će se kod Jedra, spomenika silbenskom pomorstvu, kojeg je izradio nedavno preminuli istaknuti hrvatski umjetnik Šime Vulas. Spomenik se nalazi u blizini pristaništa Žalić.

Druge večeri, lokacija na kojoj će se održavati jam sesije bit će lokacija bivšeg odmarališta Apatin, koje se također nalazi u blizini pristaništa. Za vrijeme te sesije, održat će se i interaktivna radionica Uđi u svemirski brod Svena More, dok će treće, finalne večeri, uz jam sesije, program upotpuniti radionica izrade instrumenata od plastičnog otpada, koju će u suradnji s Natašom Kadin i SEA Silba Environment Art voditi Dan i Ivan, članovi Inicijative.

Veliko finale Silba Vibra Festa bit će u nedjelju, 24. lipnja, uz festivalsku feštu u samom pristaništu, a na kojoj će se na pozornici smjenjivati čak tri sjajna benda - Fire in Cairo, Munchen i Blues Shoes. 

„Zakoračite u naš mali raj, dođite na našu egzotičnu Silbu. Ovo nije samo otok pješaka, ovo je otok umjetnika, otok prekrasne prirode, velike povijesti! Dođite u našu malu zadarsku oazu i uživajte s nama", zaključno poručuje Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba.

Bogat program Silba Vibra festa provodi se u sklopu Silbenskog kulturnog ljeta- Silba Summer Festival, uz podršku Turističke zajednice Mjesta Silba i sponzorstvo Konobe Alavije. Cjelokupni projekt Silba Vibra Festa podržava i međuotočna platforma Pokret Otoka, s kojom, naglašavaju organizatori iz Silba Vibra inicijative, dijele iste vrijednosti - zajedništvo, inovativnost, održivost i odgovornost koje su nužno potrebne kako bi zajedničkim snagama dalje gradili budućnost hrvatskih otoka.

Sve programe manifestacije Silbensko kulturno ljeto - Silba Summer Festival i sve informacije možete pratiti na službenoj fb stranici Turističke zajednice mjesta Silba:
https://www.facebook.com/TZSilba/. Više o Silba Vibra Festu pratite na linku:
https://www.facebook.com/events/1692106090845378/